Начало / Актуални теми / Пейсмейкър – какво трябва да знаем за него?

Пейсмейкър – какво трябва да знаем за него?

сеп. 20, 2013

пейсмейкър

Пейсмейкърът е малко устройство с големината на джобен часовник, което се поставя в гръдната или коремната кухина на пациенти със сърдечни проблеми. Хората могат да имат нужда от пейсмейкър поради различни причини, но най-честата причина е аритмията, при която сърдечния ритъм е извън норма.

Нормално с напредването на годините сърцето на човек остарява и това може да затрудни неговото правилно функциониране. Увреждането на сърдечния мускул поради инфаркт също може да увреди дейността на сърцето. Някои лекарствени средства могат да увредят вашият сърдечен ритъм. Във всички изброени по-горе случаи състоянието на пациента може да се подобри с поставянето на пейсмейкър, който да регулира дейността на сърцето му.

Как точно работи пейсмейкърът?

Най-общо казано пейсмейкърът представлява малко компютърно устройство, което се състои от генератор, батерии и електроди, които засичат електрическата активност на сърцето и изпращат получените данни към компютърното устройство, разположено в генератора. Ако бъде засечен абнормен сърдечен пулс тогава пейсмекърът изпраща импулс към сърцето, с което нормализира сърдечната честота.

След като на пациента бъде поставен пейсмейкър е нужно той да посещава редовно своя лекуващ лекар за профилактични прегледи и контролиране на дейността на пейсмейкъра.

Кой се нуждае от пейсмейкър?

Пейсмейкърът може да се използва за лечението на много състояния, но най-често се използва при пациенти с брадикардия – състояние, при което сърцето бие много бавно. Други често срещани състояния, при които се използва пейсмейкър са аритмиите – състояние, при което се регистрира абнормен сърдечен ритъм. Някои от другите състояния, при които се препоръчва поставяне на пейсмейкър са:

Синдром на болния синусов възел – при това състояние синусовият възел не успява да зададе правилния ритъм на сърдечната дейност.

Камерна фибрилация – камерната фибрилация е вид аритмия, при която сърдечния ритъм е по-бърз от нужното.

Лекарствени средства – пейсмейкърът може да се използва при забавена сърдечна дейност поради действието на някои лекарствени средства, като бета-блокери например.

Какви рискове съществуват при поставянето на пейсмейкър?

Усложненията след поставяне на пейсмейкър обикновено са рядко срещано явление. Някои от проблемите, които могат да възникнат са:

  • подуване, кървене или инфекция в областта, в която е поставен пейсмейкърът
  • нараняване на близкостоящ кръвоносен съд или нерв
  • нараняване на белия дроб
  • алергична реакция към лекарствените средтва, които се употребяват по време на процедурата за поставяне на пейсмейкър

В някои случаи може да се наблюдава неправилно функциониране на пейсмейкъра, въпреки че това е рядко срещано. Според проучвания при 1 на 250 пациента се наблюдават проблеми с функционирането на устройството. По-често срещаните увреди в дейността на пейсмейкъра са:

  • промяна в позицията на поставените електроди
  • спиране на дейността на пейсмейкъра поради експозиция на пациента на магнитно поле
  • неправилно програмиране на пейсмейкъра

Времето на живот на батерията, която захранва пейсмейкъра е приблизително 10 години. След този период се налага подмяна на цялото устройство. Обикновено процедурите за смяна на пейсмейкър протичат без усложнения и пациентите ги понасят добре. Днешните пейсмейкъри могат да бъдат настроени, така че да отговарят на нивото на физическа активност, което пациентът иска да поддържа. По такъв начин голяма част от пациентите успяват да водят активен начин на живот.