Начало / Актуални теми / Защо консумацията на повече сол е вредна за здравето?

Защо консумацията на повече сол е вредна за здравето?

дек. 5, 2014

Много от хората по света консумират повече от нужното количество сол всекидневно. Повечето сол може да причини покачване на кръвното налягане и да ви постави под по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт. Натриевият хлорид, който е основната съставка в солта е нужен за поддържането на водния баланс в организма, контракцията на мускулите и предаване на неврните импулси в тялото. Специалистите препоръчват да се консумират не повече от 3 грама сол дневно, макар че голяма част от нас надвишават тези препоръчителни количества.

Някои от страничните ефекти от консумацията на повече от нужното количество сол всекидневно са:

  • Задържане на течности

Натрият се задържа в извънклетъчното пространство, за разлика от калия, който е основния вътреклетъчен йон. Количеството натрий, който се съдържа в извънклетъчното пространство помага да се определи количеството вода, което се задържа в тялото. Ако приемате повече от нужното количество сол, бъбреците реагират с отделяне на по-малко количество урина, за да може да се компенсират по-големите стойности на натрий в извънклетъчното пространство. Това води до задръжка на течности.

  • Повишаване на кръвното налягане

Кръвното налягане е налягането, което оказва кръвта върху кръвоносните съдове при своето изтласкване към различни части на тялото. Някои определени фактори като затлъстяване, намалена физическа активност и диета, богата на сол могат да спомогнат за повишаването на кръвното налягане. Артериалната хипертония се свързва с повишен риск от инфаркт и инсулт. За високо се определя кръвно налягане със стойности по високи от 140/90. Почти една трета от всички хора в зряла възраст страдат от високо кръвно. Лъжа е, че с напредването на годините не може да се предпазите от повишаване на кръвното. Ако не консумирате повече от препоръчителните количества сол и спортувате редовно може дълго време да поддържате кръвното си в нормалните граници.

  • Повишаване на риска от инсулт

Инсултът настъпва най-често при прекъсване на притока на кръв към определена част от мозъка, поради което намалява притока на кислород и хранителни вещества към мозъчните клетки и те загиват. Инсултът е третата по честота причина за смърт и едно от водещите заболявания, които са причина за сериозно увреждане на здравето на пациентите. Основният рисков фактор за настъпване на инсулт е именно високото кръвно налягане.

Натрият затруднява усвояването на калция от организма и това води до загуба на костна маса и повишена чупливост на костите. Жените след настъпване на менопауза, диабетиците и възрастните хора, които са особено склонни към развитие на остеопороза трябва да внимават с консумацията на сол.

  • Камъни в бъбреците

Излишните количество натрий, които консумираме трябва да бъдат обработени от бъбреците, това затруднява тяхната работа и увеличава риска от образуване на камъни в тях. Повишените стойности на кръвното налягане допълнително могат да увредят вашите бъбреци.

  • Увреждане на стомашната функция

Натрият регулира киселинността на кръвта и телесните течности. Приемът на прекалено много сол може да причини киселини и дълготрайно увреждане на горния храносмилателен тракт. Множество проучвания са доказали, че дълготрайната повишена консумация на сол значително увеличава риска от стомашна и дуоденална язва.