Меню

Разработен е нов кръвен тест за откриване на простатен карцином, който е по-точен от използвания до сега простатно специфичен антиген (PSA).

Изследователи от медицинския институт Джон Хопкинс в САЩ са открили кръвен протеин, който може да бъде по-сигурен индикатор за наличие на простатен карцином. Те са разработили тест, който изследва нивото в кръвта на този протеин, наречен EPCA -2.

Новият тест е бил приложен на 330 пациента някои, от коита са имали простатен карцином. Резултатите показали 94 % точност на идентифициране на простатния карцином. Поради високата си точност този тест може да замени използвания до сега простатно специфичен антиген, който често дава фалшиво положителни резултати.

Новият тест може да се използва и за разграничаване между пациенти с локализиран в простатата карцином и тези, при които тумора се е разпространил и в други органи.

Учените планират още клинични проучвания в САЩ и Канада. Те очакват новият тест да започне да се използва за диагностика на простатен карцином до 18 месеца.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!