Начало / Актуални теми / По-добър тест за простатен карцином

По-добър тест за простатен карцином

авг. 28, 2006

Разработен е нов кръвен тест за откриване на простатен карцином, който е по-точен от използвания до сега простатно специфичен антиген (PSA).

Изследователи от медицинския институт Джон Хопкинс в САЩ са открили кръвен протеин, който може да бъде по-сигурен индикатор за наличие на простатен карцином. Те са разработили тест, който изследва нивото в кръвта на този протеин, наречен EPCA -2.

Новият тест е бил приложен на 330 пациента някои, от коита са имали простатен карцином. Резултатите показали 94 % точност на идентифициране на простатния карцином. Поради високата си точност този тест може да замени използвания до сега простатно специфичен антиген, който често дава фалшиво положителни резултати.

Новият тест може да се използва и за разграничаване между пациенти с локализиран в простатата карцином и тези, при които тумора се е разпространил и в други органи.

Учените планират още клинични проучвания в САЩ и Канада. Те очакват новият тест да започне да се използва за диагностика на простатен карцином до 18 месеца.