Начало / Актуални теми / Хормоните на щитовидната жлеза – какво трябва да знаем?

Хормоните на щитовидната жлеза – какво трябва да знаем?

авг. 5, 2013

Щитовидната жлеза е с форма на пеперуда и лежи под ларинкса и над трахеята. Тя произвежда няколко хормона, но два от тях са особено важни – тироксин-Т4 и трийод тиронин-Т3. Някои по-интересни и важни факти, които трябва да знаете относно функционирането на щитовидната жлеза са:

1. Щитовидната жлеза използва йода от храната и водата, която консумирате, за да произвежда своите хормони – тироксин и трийодтиронин.

2. Хормоните на щитовидната жлеза са отговорни за усвояването на енергията  и участват в редица биохимични и метаболитни реакции. Основният от двата хормона е тироксин, който може да се открие в кръвообращението и неговата основна роля е да поддържа метаболизма.

3. Хипофизната жлеза регулира дейността на щитовидната жлеза, чрез тиреостимулиращия хормон (ТСХ). Този хормон стимулира щитовидната жлеза да отделя по-голямо количество от собствените хормони – Т3 и Т4. В много случаи ТСХ се бърка и се смята, че е хормон на щитовидната жлеза, но не трябва да се забравя, че той се отделя от хипофизата.

4. Нашето тяло се нуждае от щитовидните хормони за правилното развитие на мозъка, особено през първите три години от нашия живот. Ако щитовидната жлеза на детето не произвежда достатъчно количество хормони то не успява да се развие правилно интелектуално. Освен това щитовидните хормони имат особено важно значение за регулирането на метаболизма и те определеят бързината на усвояването на хранителните вещества.

5. Щитовидните хормони оказват влияние и на бързината, с която тялото ви гори калории. Поради тази причина те могат да повлияят и на вашето тегло.

6. Ако нивото на щитовидните хормони е извън норма вашия сърдечен пулс може или да се ускори или да се забави.

7. Освен на метаболизма щитовидните хормони оказват влияние и на регулирането на телесната температура и мускулната сила.

8. Отделянето на хормони от щитовидната жлеза регулира и скоростта на замяна на мъртви клетки с нови в тялото.

9. Има два основни вида отклонения в дейността на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. При хипертиреоидизмът щитовидната жлеза отделя повече от нужното щитовидни хормони и това води до ускоряване на метаболизма, покачване на телесната температура, ускоряване на пулса и намаляване на телесното тегло. При хипотиреоидизма има намалено отделяне и недостиг на щитовидни хормони, което обратно води до покачване на телесното тегло, понижаване на телесната температура, забавяне на метаболизма и забавяне на сърдечния пулс.

10. За диагностициране нарушения в дейността на щитовидната жлеза се извършва ТСХ тест. Чрез този тест се измерват нивата на Т3 и Т4 в кръвта. Ако чрез този тест се докаже нарушение в баланса на щитовидните хормони може да се предприеме натоварване с радиоактивен йод, което да установи какво точно е нарушението в дейността на щитовидната жлеза. Освен това могат да бъдат направени и скенер и ядрено-магнитен резонанс.

Прочетете за:
Щитовидни хормони – Т3 и Т4