Начало / Актуални теми / Възможно ли е бърз кръвен тест да открива рак?

Възможно ли е бърз кръвен тест да открива рак?

апр. 7, 2014

кръвен тест

Според учени от университета Станфорд бърз и лесен кръвен тест би могъл да показва дали пациента има рак и колко напреднало е заболяването.

Американските учени са разработили тест, който може много бързо да покаже какъв вид тумор има даден пациент, каква е големината му, повлиява ли се от лечението и колко бързо прогресира.

Тестът открива най-честите видове рак, като например рак на простатата, на гърдата и на белия дроб. Може дори да се използва за скринингово изследване на здрави хора или на хора с повишен риск от развитие на раково заболяване.

Туморните клетки се делят непрекъснато и загиват, като освобождават ДНК в кръвта. Туморната ДНК в кръвта обаче е в много малко количество дори при пациенти с напреднала форма на рак, така че създаването на тест, който да установява наличието й в кръвта се оказава не лесна задача.

Учените са успели да преодолеят две основни трудност при разработването на теста:

  • създали са техника, която е много чувствителна и открива много малки количества туморна ДНК в кръвта на пациента.
  • чрез този тест може да се откриват повечето най-често срещани видове тумори, което го прави изключително полезен в клиничната практика.

Според създателите на теста, той може да се използва и за проследяване на туморния растеж, както и за преценяване дали пациента се повлиява от провежданото лечение. Ако теста покаже, че тумора е резистентен на лечението, то лекарите ще могат бързо да го променят.

Изследването е публикувано в сп. Nature Medicine.