Начало Детско здраве Тортиколис – какво представлява?

Тортиколис – какво представлява?

Тортиколис или познат още като крива шия представлява трайно наклоняване на главата към едно от рамената. Брадичката сочи на противоположната страна. Състоянието може да бъде вродено или придобито – да се появи в резултат на увреждане на мускули и кръвоносни съдове в областта на шията. В повечето случаи кривата шия изчезва от само себе си, но понякога се налага да бъде приложено лечение.

При вродената форма на крива шия най-честата причина е неправилното положение на плода в утробата на майката или неправилно издърпване на плода по време на раждане и увреждането на мускулите на шията. Новородените с тортиколис имат глава наклонена към едното рамо, движенията на главата не водят до болка. Обикновено лечението на вродената форма на тортиколис се състои от масажи и физиотерапевтични процедури за отпускане на мускулите в тази област. При неуспех се налага оперативно лечение.

Придобитата форма на крива шия е позната още като остър тортиколис. Тази форма обикновено се развива в рамките на едно денонощие. Най-често се дължи на претоварване и преразтягане на мускулите в шийната област. Някои от по-честите причини за остър тортиколис са:

  • спане в неправилна позиция без подходяща опора на главата
  • неправилна стойка по време на работа
  • носене на тежки товари
  • излагане на мускулите на шията на ниски температури.

Обикновено хората си лягат без никакви оплаквания и на следващия ден се събуждат със силна болка в шията и затруднени движения в областта на главата. Болката е в едната половина на шията, а  засегнатите мускули са стегнати. Опитите за връщане на шията в нормална позиция са болезнени.

Болката може да се разпространи и към гърба и раменете. Движенията в областта на шията са ограничени и пациентите щадят засегната област.

Какво е лечението на острият тортиколис?

Както и при вродената форма и тук в лечебният план се залагат физиотерапевтични процедури, които имат за цел да отпуснат засегнатите мускули. Пациентите могат да бъдат научени да изпълняват определени упражнения за отпускане на шийната мускулатура. В редки случаи състоянието може да персистира с месеци. В такива случаи може да се наложи хирургична намеса.