Начало / Детско здраве / Тортиколис – какво представлява?

Тортиколис – какво представлява?

ян. 28, 2014

Тортиколис или познат още като крива шия представлява трайно наклоняване на главата към едно от рамената. Брадичката сочи на противоположната страна. Състоянието може да бъде вродено или придобито – да се появи в резултат на увреждане на мускули и кръвоносни съдове в областта на шията. В повечето случаи кривата шия изчезва от само себе си, но понякога се налага да бъде приложено лечение.

При вродената форма на крива шия най-честата причина е неправилното положение на плода в утробата на майката или неправилно издърпване на плода по време на раждане и увреждането на мускулите на шията. Новородените с тортиколис имат глава наклонена към едното рамо, движенията на главата не водят до болка. Обикновено лечението на вродената форма на тортиколис се състои от масажи и физиотерапевтични процедури за отпускане на мускулите в тази област. При неуспех се налага оперативно лечение.

Придобитата форма на крива шия е позната още като остър тортиколис. Тази форма обикновено се развива в рамките на едно денонощие. Най-често се дължи на претоварване и преразтягане на мускулите в шийната област. Някои от по-честите причини за остър тортиколис са:

  • спане в неправилна позиция без подходяща опора на главата
  • неправилна стойка по време на работа
  • носене на тежки товари
  • излагане на мускулите на шията на ниски температури.

Обикновено хората си лягат без никакви оплаквания и на следващия ден се събуждат със силна болка в шията и затруднени движения в областта на главата. Болката е в едната половина на шията, а  засегнатите мускули са стегнати. Опитите за връщане на шията в нормална позиция са болезнени.

Болката може да се разпространи и към гърба и раменете. Движенията в областта на шията са ограничени и пациентите щадят засегната област.

Какво е лечението на острият тортиколис?

Както и при вродената форма и тук в лечебният план се залагат физиотерапевтични процедури, които имат за цел да отпуснат засегнатите мускули. Пациентите могат да бъдат научени да изпълняват определени упражнения за отпускане на шийната мускулатура. В редки случаи състоянието може да персистира с месеци. В такива случаи може да се наложи хирургична намеса.