Начало / Актуални теми / Ползите от излагане на слънце

Ползите от излагане на слънце

май 14, 2013

Слънцето е душата на нашата планета. Всички живи същества дължат своето съществуване на слънцето. В днешно време обаче много хора се страхуват да се излагат на слънце, за да не се разболеят от рак на кожата или кожата им да се състари преждевременно. Тези ефекти на слънцето са значително преувеличени от лекарите и така слънцето днес се приема като един от най-вредните елементи на природата.

Всичко в природата е полезно когато е в умерени количества. Така е и със слънцето. Прекалената експозиция на слънце наистина може да навреди на вашата кожа. Трябва да сте запознати с правилата на излагане на слънце. Например избягвайте да стоите на плажа по цял ден, защото така може да навредите на кожата си. Избягвайте да излизате навън по обяд, когато слънцето е най-силно. Когато стоите на слънце е важно главата ви да е покрита.

Чрез излагането на слънце ние си набавяме нужните количества витамин Д. Експозицията на слънце само за 10-15 минути дневно може да ви набави нужните количества витамин Д за деня. Този витамин е нужен за доброто състояние на костите, той още подпомага дейността на имунната система, намалява възпалението. Ако страдате от недостиг на витамин Д при вас има по-голям риск за развитие на някои хронични заболявания като диабет, артериална хипертония, сърдечни заболявания, остеопороза, псориазис.

Витамин Д е особено нужен на новородените и кърмачетата, защото при тях костната система продължава да се изгражда след раждането. Извеждайте детето си навън за поне 10-15 минути, за да си набави нужното количество витамин Д и да го предпазите от рахит.

Слънцето ви помага да произвеждате и повече серотонин и мелатонин. Тези химически субстанции, които се намират в мозъка ни карат да се чувстваме щастливи и спокойни. Мелатонинът освен това подобрява съня и ви помага да заспивате по-лесно вечер.

Учените са открили, че слънцето е полезно и защото стимулира образуването на нови еритроцити и левкоцити. По такъв начин се подобява защитата срещу инфекции и кръвта става по-наситена с кислород.