Начало / Актуални теми / Причини за гадене и повръщане

Причини за гадене и повръщане

юни 13, 2014

Гаденето и повръщането са често срещани симптоми на редица заболявания. Едни от най-честите причини за тези оплаквания са вирусният гастроентерит, който често се нарича стомашен грип и сутрешното гадене в ранните етапи на бременността. Много медикаменти могат да предизвикат гадене и повръщане, както и общата анестезия по време на операция. В редки случаи гаденето и повръщането могат да бъдат признак на животозастрашаващи състояния.

Гаденето представлява неприятно чувство в областта на гърлото или стомаха, което може да доведе до повръщане. При повръщането има изхвърляне на стомашно съдържимо през устата. То може да бъде на вълни, повтарящо нормалните съкращения на мускулите на стомаха.

Причини за гадене и повръщане

Гаденето и повръщането се контролират от същите центрове, които контролират неволевите функции. Повръщането всъщност е рефлекс, който се осъществява при съответния сигнал от мозъка. Сигнал за повръщане могат да бъдат различни миризми, вкусове, заболявания, емоция, болка и т.н.

Много състояния, при които има засягане на коремните органи могат да доведат до гадене и повръщане. По-чести гастроинтестинални причини за тези оплаквания са:

  • Инфекция на гастроинтестиналния тракт. Това е честа причина за гадене и повръщане и обикновено се съпровожда още от коремни болки и повишена температура.
  • Гастроентеритът е вирусно възпаление на стомаха и червата, при което симптомите са гадене, повръщане и диария.
  • Хранителното отравяне може също да причини значително повръщане. Обикновено оплакванията на пациентите започват няколко часа след консумирането на развалена храна.

Гаденето и повръщането могат да се дължат и на причини свързани с нарушена регулация на централната нервна система:

  • Главоболието и в това число основно мигренозното главоболие е честа причина за гадене и повръщане.
  • Морската болест е състоянието, чийто основен симптом са гаденето и повръщането.
  • Увреждането на вътрешното ухо, чиято функция е да поддържа баланса и равновесието може да доведе до гадене и повръщане.

Повишението на вътречерепното налягане в резултат на различни заболявания и състояния може да стане причина за гадене и повръщане. По-честите причини за повишено вътречерепно налягане са:

  • Оток на мозъка в резултат на травма
  • Инфекция на мозъчните обвивки – менингит
  • Мозъчен тумор
  • Мозъчно сътресение.

Различни миризми и звуци могат да предизвикат гадене и повръщане, които да са свързани с дразнене на определени центрове в мозъка.

Някои хронични заболявания също могат да бъдат съпъствани от гадене и повръщане. Пример за такова заболяване е диабетът, при който може да се развие гастропареза – състояние, при което стомахът не може да се изпразва правилно и най-често се дължи на увреждане на нервите в определена област на стомаха.

Гаденето и повръщането могат да бъдат и признак на странична реакция към някои лекарствени продукти. Противораковите медикаменти, които се използват за химиотерапия често причиняват трудно овладяващи се гадене и повръщане. Противовъзпалителните медикаменти, антибиотиците и кортикостероидите също могат да доведат до такива симптоми.

Прочетете за:
Повръщане