Меню

Проучване, публикувано в сп. British Medical Journal установи наличието на връзка между продължителната употреба на инхибитори на протонната помпа (PPI) и фрактури на бедрената кост при жени, които пушат.

Инхибиторите на протонната помпа са лекарства, които се прилагат за лечение на гастро-езофагеален рефлукс, стомашна язва, синдром на Барет.

В проучването са участвали около 80000 жени на възраст от 30 до 55 г. Те са били проследени колко от тях са имали бедрени фрактури по-късно през живота си.

Резултатите показват, че жените, които са пушели и приемали PPI в продължение най-малко на две години имат 50 % по-висок риск от бедрени фрактури

Според експертите риска е малък, но дава още една причина на жените да се откажат от тютюнопушенето.

Препоръчва се инхибиторите на протонната помпа да се прилагат за кратки курсове от един до два месеца.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!