Начало / Актуални теми / Псориатичен артрит – причини и симптоми

Псориатичен артрит – причини и симптоми

май 28, 2014

Псориатичният артрит е форма на артрит, която се среща при хора, страдащи от псориазис. Псориазисът е състояние, при което се засяга основно кожата с появата на зачервени плаки, които отчасти са покрити с бели люспи. Първоначално се диагностицира псориазисът, а артритът е усложнение на заболяването, което се развива след години.

Какви са причините за псориатичния артрит?

Псориатичният артрит се развива, когато имунната система на пациента започне да атакува собствени клетки и тъкани. Абнормният имунен отговор причинява възпаление на ставите и прекалена продукция на кожни клетки.

Не е напълно ясно защо имунната система атакува собствените клетки на тялото, но се смята, че влияние оказват както генетични, така и фактори на околната среда. Много от пациентите с псориазис имат роднини, страдащи от същото заболяване. Учените са открили някои генетични маркери, които могат да бъдат свързани с развитието на псориатичния артрит.

Какви са симптомите?

Както псориазисът, така и псориатичният артрит са хронични заболявания, които се влошават с времето, но може да има периоди с подобряване на симптомите и навлизане в ремисия и периоди на влошаване.

Псориатичният артрит може да засегне ставите от едната или двете страни на тялото. Оплакванията на пациентите много наподобяват на тези на пациентите с ревматоиден артрит. По-чести симптоми са:

  • Подуване на пръстите на ръцете и краката
  • Болка в краката – псориатичният артрит може да причини болка в областта на лигаментите и сухожилията, които се свързват към костите, особено в областта на Ахилесовото сухожилие.
  • Болка в гърба – някои пациенти развиват спондилит в резултат на псориатичния артрит. При спондилитът се развива възпаление в ставите между прешлените.

Как се поставя диагнозата?

По време на прегледа вашият лекар ще прегледа обстойно ставите ви с цел да прецени дали има някъде оток или болезненост. Няма тест, с който с абсолютна сигуност да се постави диагнозата псориатичен артрит. Но с някои тестове могат да бъдат отхвърлени други възможни диагнози като например ревматоиден артрит или подагра. По-често прилаганите тестове са:

Рентген – чрез рентгеновото изследване могат да бъдат открити промени в ставите, които могат да бъдат характерни за псориатичния артрит.

Ядрено-магнитен резонанс – чрез това изследване се получава по-детайлен образ на меките тъкани и костите в тялото. Чрез него могат да бъдат открити промени в сухолижията и лигаментите.

Изследване на ставна течност – с изследването на ставна течност могат да бъдат открити уратни кристали, които са показателни за заболяването подагра, при което съшо има увреждане на ставите.

Какво е лечението?

Няма дефинитивно лечение за псориатичния артрит. Могат да бъдат прилагани медикаменти за овладяване на симптомите на пациентите и да се облекчат техните оплаквания. По-често използваните медикаменти за псориатичен артрти са:

  • Нестероидни противовъзпалителни средства – Ибупрофен
  • Имуносупресори – Имуран
  • Инхибитори на тумор-некротизиращ фактор-алфа (TNF-α) – Хумира, Енбрел.

Прочетете за:
Псориазис

Последни публикации