Начало / Актуални теми / Ранни симптоми на ревматоиден артрит

Ранни симптоми на ревматоиден артрит

ное. 30, 2015

стави

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което основно се засягат ставите. Той е по-характерен за напредналата възраст, макар че често от него боледуват и млади хора, дори и деца. При артритът с времето сериозно се увреждат ставите и пациентите изпитват затруднения при изпълнение и на прости ежедневни задачи. Освен ставите се засягат и други органи и затова е важно диагнозата да бъде поставена възможно най-рано и пациентите да започнат нужното специфично лечение. По-честите ранни симптоми, по които може да бъде разпознат ревматоидния артрит са:

  • Лесна умора

Може да се чувствате изключително уморени дори и след нормален работен ден много преди появата на първите по-характерни симптоми на артрита. Умората може да продължава с дни и седмици, след което да изчезва. Тя може да бъде съпътствана от общо неразположение и в някои случаи депресия.

  • Сутрешна скованост

Един от ранните и характерни оплаквания при пациентите с ревматоиден артрит е сутрешната скованост. Скованост, която продължава повече от няколко минути обикновено е признак на дегенеративна форма на ревматоиден артрит. Ако сковаността продължава повече от час тогава най-вероятно страдате от възпаление на ставите, което е характерно за артрита. Често пациентите се оплакват от скованост и след кратка следобедна дрямка или дълго стоене седнал.

  • Скованост на ставите

Сковаността на малките стави е чест ранен симптом при ревматоиден артрит. Тя се наблюдава във всички части на деня и е по-осезаема през есенния и зимния сезон, когато температурите са по-ниски. Обикновено сковаността започва да се усеща от пациентите в малките стави на ръцете. Тя напредва бавно, макар че в някои случаи може да започне внезапно и да засегне няколко стави едновременно.

  • Болка в ставите

Сковаността на ставите често е съпътствана от болка в тези области. В началото болката обикновено се усеща при движение, но с напредване на заболяването пациентите могат да се оплакват от болка в ставите и при покой. Най-често болката е по-отчетлива в областта на ръцете и китките.

  • Оток на ставите

Лекото възпаление на ставите е често срещан ранен симптом при ревматоидния артрит, като в резултат на възпалението ставите могат да изглеждат леко оточни. Поради отока и възпалението кожата около ставите може да бъде леко топла при допир.

  • Температура

Когато в ранният стадий на ревматоидния артрит са налице симптоми, като леко възпаление и болка в ставите, пациентите могат да се оплакват и от леко покачване на телесната температура. Трябва да знаете обаче, че температура над 38 градуса обикновено е симптом на друго заболяване.

  • Намаляване на обхвата на движенията

Възпалението на ставите може да стане причина за деформация на сухожилията и лигаментите в тялото. С прогресията на заболяването пациентите могат да срещат трудности при движенията в някои засегнати стави. Затова и при това заболяване е изключително важно пациентите да са, колкото се може повече физически активни.

Прочетете за:
Ревматоиден артрит – симптоми
Как се диагностицира ревматоиден артрит?