Начало / Актуални теми / Съвети как да намалите алергените у дома

Съвети как да намалите алергените у дома

апр. 11, 2013

За хората, страдащи от алергии, алергените у дома могат да бъдат голям проблем. Освен това експозицията на алергени може да доведе до дихателни заболявания, включително бронхиална астма. Към домашните алергени спадат – домашния прах, космите от домашни любимци, мухъл, почистващите препарати и химикалите, които се съдържат в тях.

Какво може да направите за да намалите домашните алергени?

– Често решете вашите домашни любимци или ги подстригвайте ако е нужно, за да намалите замърсяването у дома с косми. Освен това хигиената на вашите любимци също е много важно, затова редовно ги къпете. Не им позволявайте да спят във вашата спалня или на леглото ви, особено ако страдате от астма. Ако е възможно не им позволявайте да се качват по мебелите, на които седите вие и вашето семейство.

– Не пушете у дома. Ако сте страстен пушач пушете на терасата, за да не излагате семейството си на вредното влияние на тютюневия дим.

– Избирайте щори, които лесно се почистват от прах. Ако е възможно не използвайте завеси, защото те служат като резервоар за прах.

– Използвайте средства, които намаляват влагата в дома и по този начин намаляват количеството на алергени, които се развиват във влажна среда.

– Ако е възможно не поставяйте килими на пода, защото те събират много прах и мръсотия в себе си. Ако все пак искате да имате килими в дома си, тогава ги почиствайте от праха с прахосмукачка редовно.

– Не оставяйте храната без да е покрита. Ако храната не е затворена в кутии или в хладилника тя привлича насекоми и по този начин се увеличава риска от проникване на алергени в нея.

– Внимателно използвайте почистващите препарати у дома. Те имат силна дразнеща миризма и съдържат множество химикали. Когато почиствате с такива препарати проветрявайте помещенията след това.

– Химикалите, които се съдържат в някои освежители за въздух, тоалетна и други дезодориращи продукти могат да бъдат вредни за белите дробове. Ако е възможно използвайте някакви алтернативни продукти, които не съдържат вредни съставки. Например содата за хляб поглъща неприятните миризми и може да се ползва за освежаване на въздуха.

– Редовно проветрявайте стаите във вашия дом. Ако се отоплявате с климатик той може да спомогне за намаляване на полените, но неговите филтри трябва да се почистват редовно за тази цел.