Начало / Актуални теми / Симптоми на холера

Симптоми на холера

ное. 2, 2023

симптоми на холера

Клиничните симптоми на холера могат да варират от безсимптомно носителство до профузна диария, водеща до дехидратация, хиповолемичен шок и дори смърт.

Какви са главните симптоми на холера?

Първите симптоми на холера се появяват след инкубационен период от няколко часа до 6 дни. Заболяването може да започне с продромални симптоми, като лека отпадналост, субфебрилитет, световъртеж, но по-често началото е остро с поява на диария.

Стадии на холера

В протичането на заболяването се различават няколко стадия:

I стадий – холерен ентерит

Първият симптом е появата на чести позиви за дефекация. Те са внезапни и неудържими. Болните изхождат големи количества течно кашави изпражнения. Може да имат дискомфорт и куркане на червата, но нямат коремни болки и тенезми. Фецесът при холера не съдържа слуз и кръв.

След няколко дефекации изпражненията придобиват водниста консистенция, загубват характерния си мирис, цветът постепенно избледнява и представляват белезникава течност с плаващи в нея частици, като оризова вода.

Броят на дефекациите варира от 5 до 10 за 24 ч. Този първи стадий продължава 1-2 дни.

II стадий – холерен гастроентерит

През този стадий се появява и повръщане. Първоначално повърнатите материи съдържат частици от храна, но скоро придобиват вида на изпражненията. Във фецеса и в повърнатите материи могат да бъдат открити холерни вибриони.

Поради диарията и повръщането болният губи много течности, соли, белтък. Бързата загуба на течности води до дехидратация, електролитни нарушения и хиповолемия. Болните изпитват силна жажда, кожата е с намален тургур и еластичност, ръцете и ходилата са сбръчкани. Постепенно чертите на лицето се изострят, очите хлътват, появяват се тъмни кръгове около тях, гласът е пресипнал, слаб. Появяват се симптоми на хиповолемия: студена кожа, акроцианоза, тахикардия, глухи сърдечни тонове. Има чести мускулни крампи, гърчове, температурата се понижава. Без лечение или при неефективно лечение болестта преминава в следващият стадии.

III стадий – алгиден стадий

Този стадий се характеризира с още по-тежка симптоматика. Развива се хиповолемичен шок. Диарията и повръщането отслабват. Очните ябълки са дълбоко хлътнали, фиксирани нагоре – поглед на залязващото слънце. Има генерализирана цианоза, телесната температура е понижена (35 – 34 ºС), кожата е студена. Дишането е повърхностно и учестено. Сърдечната дейност е силно учестена, пулсът не се долавя, кръвното налягане е ниско. Настъпва анурия, азотемия и метаболитна ацидоза.

IV стадий – асфиксия

Налице е прогресиращ задух, цианоза, уремия, нарушено съзнание до кома и смърт.

Клинични форми на холера

Според тежестта на протичане се различават лека, среднотежка и тежка форма. Срещат се и атипични форми:

  • Холерина – има лека диария без прояви на дехидратация
  • Мълниеносна форма – среща се рядко, развива се бурно, като за няколко часа води до летален изход
  • Cholera sicca – настъпва чревна пареза.

При деца по-често се наблюдава повишена температура и гърчове. При възрастни по-често се засяга сърдечно-съдовата система с болки в гърдите, задух, цианоза.

Преболедувалите от холера притежават краткотраен (до 2 години) имунитет. Поради това болестта може да се повтори.

Прочетете за:
Холера – как става заразяването?