Меню

Периартритът на раменната става или още познат като синдром на замръзналото рамо е състояние, което се характеризира със скованост и болка в областта на раменната става. Оплакванията на пациентите обикновено започват постепенно, влошават се с времето и отзвучават за период до около 3 години. Рискът да страдате от периартрит на раменната става се покачва ако се възстановявате от медицинско заболяване или процедура, които ви пречат да движите ръката си.

Какви са причините за синдромът на замръзналото рамо?

Костите, лигаментите и сухожилията, които изграждат раменната става са обхванати от капсула от съединителна тъкан. Синдромът на замръзналото рамо се развива, когато капсулата се удебелява около раменната става и така ограничава движенията в нея. Лекарите не са напълно наясно защо това се случва, въпреки че са забеляза ли, че при някои хора има повишен риск от развитие на това състояние. Фактори, които повишават риска са например:

  • предишна операция в областта на раменната става
  • травми на раменната става
  • диабет
  • неправилна стойка
  • хипертиреоидизъм.

Какви са оплакванията на пациентите?

Двата основни симптома при синдрома на замръзналото рамо са болка и постоянна скованост в областта на раменната става. Това пречи на пациентите да изпълняват своите ежедневни дейности като например къпане, обличане, шофиране. Симптомите при периартрит на раменната става обикновено се влошават с времето. Лекарите отдиференцират три отделни етапа в развитието на това заболяване:

  • Първи стадий

Този етап се определя като етап на „замръзване“ на рамото. Пациентите съобщават за болка в рамото при посягане за взимане на предмети. Обикновено болката е по-силна през нощта и докато пациентите лежат на засегнатото рамо.

  • Втори стадий

Този етап се определя като „замръзналия“ стадий. Рамото става все по-трудно подвижно, но болката обикновено не става по-силна, а дори може да намалее леко. Може да се наблюдава леко отслабване на раменните мускули.

  • Трети стадий

Това е етапът на „размразяването“. По време на този период пациентите започват отново да си възвръщат подвижността в рамото. Болката става все по-лека. В някои случаи пациентите не успяват да възстановят напълно подвижността в рамото. Третият стадий може да продължи от 5 месеца до няколко години.

Как се диагностицира състоянието?

По време на физикалния преглед лекарят ще ви помоли да движите ръката си по различни начини, за да оцени до каква степен е нарушена подвижността. В някои случаи лекарят може да инжектира анестетик в рамото, за да оцени активните и пасивните движения в рамото. Могат да бъдат назначени образни изследвания, за доуточняване на диагнозата, като рентген или ядрено-магнитен резонанс.

Какво е лечението?

В повечето случаи целта на лечението е овладяване на болката и подобряване на подвижността в рамото. Някои от обезболяващите медикаменти, които са без лекарско предписание могат да облекчат болката на пациентите. Такива са например аспирин и ибупрофен.

Физиотерапията може да ви помогне за подобряване на подвижността в раменната става. Ако това не помогне вашият лекуващ лекар може да ви препоръча прилагането на инжекции с кортикостероиди или операция на рамото.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!