Начало / Актуални теми / Припадък (синкоп) – какви са причините?

Припадък (синкоп) – какви са причините?

мар. 10, 2014

припадък

Синкоп (припадък) е внезапна кратка загуба на съзнание, която се дължи на намален приток на кръв към мозъка. Много различни здравословни състояния могат да предизвикат синкоп. Такива са например: някои сърдечни заболявания, панически атаки, ниска кръвна захар (хипогликемия), анемия.

Докато в много случаи припадъкът може да бъде признак на някакво заболяване, понякога той може да се прояви и при на вид напълно здрави индивиди. Загубата на съзнание е по-характерна за възрастните хора, като при падането те може сериозно да наранят главата си. Повечето епизоди са много кратки и обикновено пациентите възстановяват съзнание отново след няколко минути.

Какви могат да бъдат причините за припадък (синкоп)?

За да сте в съзнание е нужно до мозъка ви да достига нужното количество кръв, богата на кислород. Ако мозъкът бъде ограничен от притока на кръв дори и за кратък период от време се наблюдава загуба на съзнание. Голям брой състояния могат да причинят синкоп.

Някои от по-често срещаните причини за припадъци са:

Вазовагален синкоп

Това е най-често срещаната форма на синкоп. Голям брой състояния могат да причинят този вид синкоп, включително стрес, дехидратация, кръвоизлив или силна болка. Сърдечният ритъм се забавя, а кръвоносните съдове в тялото се разширяват, което води до по-голям приток на кръв към крайниците. Това от своя страна довежда до снижаване на кръвното налягане (хипотензия), намаляване на притока на кръв към мозъка и загуба на съзнание.

В някои случаи вазовагалният синкоп може да бъде предизвикан от силен страх от нараняване например, гледката на кръв или много силна болка. При този вид загуба на съзнание обикновено има някакви алармиращи признаци преди да загубите съзнание като например: световъртеж, гадене, бледа кожа и обилно изпотяване. След синкоп обикновено пациентите се чувстват отпаднали.

Проблеми свързани със сърдечния ритъм

Редица нарушения на сърдечния ритъм могат да причинят синкоп. Тези нарушения общо се наричат аритмии. В сърцето се намират група специализирани клетки в дясното предсърдие, наречени синусов възел. Тези клетки изпращат импулси към предсърдията и по този начин регулират ритъма на сърцето. Тези сигнали преминават през цялото сърце и достигат до всички негови клетки. Те карат сърдечния мускул да се съкращава. При нарушаване на този ритъм на изпращане на импулси и в резултат съкращаване на сърцето може да се стигне до загуба на съзнание. Такива състояния, при които може да се наруши правилният сърдечен ритъм са: синусова брадикардия и камерна тахикардия например.

Нарушаване на притока на кръв от сърцето

Всяко състояние, при което се нарушава притока на кръв към останалите части на тялото може да доведе до загуба на съзнание. Най-често срещаните такива състояния са хипертрофичната кардиомиопатия  и аортната стеноза. При хипертрофичната кардиомиопатия мускулите, които изграждат стените на лявата камера са задебелени, което влошава притока на кръв. При аортната стеноза има стесняване на отвора на аортата, която изнася кръвта от сърцето. По този начин се нарушава правилното кръвоснабдяване и като резултат може да се наблюдава синкоп.

Aко ви се случи да почувствате, че ще получите припадък е нужно по най-бързия начин да се опитате да седнете или да легнете и да поставите главата си между краката.

Ако някой пред вас припадне е нужно да поставите припадналия в легнала позиция и да повдигнете краката му малко по-високо от главата. Ако колабиралият не възстанови съзнание до една минута задължително се обадете на спешна помощ.