Начало / Актуални теми / Случаите на полиомиелит в Сирия могат да доведат до взрив на заболяването в Европа

Случаите на полиомиелит в Сирия могат да доведат до взрив на заболяването в Европа

ное. 8, 2013

Учените твърдят, че случаите на полиомиелит, които бяха документирани през последните няколко седмици в Сирия и Израел могат да доведат до взрив на заболяването в държавите от Европа. Ваксинацията на децата в Сирия драстично е спаднала през последните години на гражданска война. Освен това от водопроводната система и изпражнения на асимптоматични носители е изолиран дивия щам на вируса на полиомиелит. Хората, които пътуват в тези държави могат да се заразят с вируса на полиомиелит и след това да внесат заболяването в своята държава.

Освен това хиляди души бягат от Сирия и търсят закрила в близките европейски държави. Поради това, че само един на 200 души развива най-тежката паралитична форма на полиомиелит инфекцията може да се разпространява незабележимо. Инактивираната ваксина срещу полиомиелит, която се използва за ваксинирането на децата в Европа само частично предпазва от инфекция, но намалява разпространението на заболяването и е много ефективна за намаляването на случаите с тежки паралитични форми.

За момента се практикува ваксинирането само на сирийските бежанци в европейските държави, но според учените тези мерки са недостатъчни. За предпазване от взрив на заболяването учените препоръчват прилагането на оралната форма на ваксината срещу полиомиелит вместо инактивираната форма. Но оралната форма на ваксината е спряна от производство в Европа, защото може да доведе до парализи. Учените препоръчват в европейските страни ваксинационните програми да имат широк обхват, за да може да бъде намален рискът от взрив на заболяването в близките години.

Прочетете за:
Полиомиелит (детски паралич)