Начало / Актуални теми / Симптоми на глаукома

Симптоми на глаукома

ное. 29, 2012

От глаукома страдат милиони хора по света. Тя представлява група от заболявания с общ белег -увреждане на зрителния нерв, обикновено съпроводено с абнормно повишено вътреочно налягане. В повечето случаи процесът настъпва бавно и неусетно без болка и особени симптоми. С напредване на състоянието се появяват значителни дефекти в зрителното поле. Оставено без лечение и контрол заболяването може да доведе до пълна слепота.

Различават се първична откритоъгълна и остра закритоъгълна глаукома. Друг вид е вродената (конгенитална) глаукома. Когато глаукомата възниква като усложнение на друго очно заболяване или травма се говори за вторична глаукома.

Първичната откритоъгълна глаукома се нарича още хронична, защото тя се развива бавно и обикновено първите симптоми се появяват доста по-късно в напреднала възраст. Повечето хора се чувстват добре и не забелязват промяна в зрението си, най-вече защото първоначално се губи периферното зрение, докато зрителната острота се запазва дълго време след началото на заболяването. Когато пациентът забележи намаляване на зрението, обикновено заболяването е в много напреднал стадий. Тъй като при този вид глаукома липсват ранни симптоми, важно е редовно да се извършват профилактични прегледи.

Закритоъгълната глаукома се развива внезапно в отговор на рязкото повишаване на вътреочното налягане – настъпва глаукомен пристъп. Често глаукомният пристъп може да бъде първа проява на заболяването. Някои от по-честите признаци са:
– Силна болка в окото
– Зачервяване на окото
– Главоболие
– Болка в областта около окото
– Виждане на цветни кръгове около светлинен източник
– Замъглено зрение
– Гадене, повръщане.

Симптомите могат да продължат няколко часа, след което да изчезнат. При някои пациенти те се появяват през нощта и на сутринта вече нямат оплаквания. Но при всеки един такъв епизод зрението се влошава все повече, затова трябва да се потърси лекарска помощ.

Конгениталната или още вродена глаукома възниква непосредствено след раждането. Разпознаването на нейните симптоми може да бъде много трудно.
Някои симптоми, които могат да бъдат налице са:
– Чувствителност към светлина (фотофобия)
– Роговицата е уголемена (детето има големи, „красиви очи“)
– Помътняване на роговицата
– Кривогледство
– Зачервени очи.

Вторичната глаукома може да възникне в резултат на травма на окото, иридоциклит, диабетна ретинопатия, очни тумори, при продължително лечение с кортикостероиди.

Прочетете за:
Видове глаукома
Високо очно налягане