Начало / Актуални теми / Болки в далака (слезката)

Болки в далака (слезката)

окт. 16, 2023

болки в далака

Болки в далака могат да се появят при травма на слезката или при уголемяване на слезката при основно заболяване като рак, чернодробни заболявания, инфекция.

В зависимост от степента на увреда на слезката, болката може да варира от много силна болка до лек дискомфорт или тежест в горната лява половина на корема, по-специално под гръдния кош.

Далакът се намира в горния ляв квадрант на корема. Неговата функция е да филтрира кръвта и да отстранява увредените червени кръвни клетки. Той също така произвежда и съхранява бели кръвни клетки, които участват в имунната защита на организма.

Често след продължително бягане, кардио тренировка или друга физическа активност се появява болка в областта на слезката, точно под ребрата. Причината за тази болка обаче все още не е изяснена.

Най-разпространената теория е, че повишеният кръвен поток в далака по време на интензивни физически упражнения причинява болка в лявата половина на корема. Според друга теория, болката се причинява от вътрешни органи, които дърпат диафрагмата надолу.

Болката в далака може да бъде симптом на сериозно заболяване, затова е важно да се следи кога се появява. Ако се появи не по време на физически упражнения, е добре да се консултирате с лекар.

Кои са най-честите причини за болки в далака?

Болка в далака (спленалгия) може да възникне поради следните причини:

Разкъсан далак (руптура на слезката)

Разкъсване на далака се наблюдава рядко, поради мястото, където се намира – защитен е от стомаха и гръдния кош. Най-често възниква поради силен удар в лявата половина на корема, например при автомобилна катастрофа или при някои видове спорт (ръгби, футбол, хокей). При фрактура на гръдния кош, счупените ребра могат да проникнат в далака и да причинят разкъсването му.

Когато далакът се разкъса, могат да се появят симптоми като болка в горната лява част на корема, болка при допир в лявата половина на корема, болката може да се разпространи към лявото рамо. Други симптоми са: световъртеж, обърканост, бледа кожа, гадене.

Разкъсването на слезката може да доведе до много сериозен кръвоизлив и затова е необходимо спешно лечение.

Увеличен далак (спленомегалия)

Уголемяването на далака може да се дължи на нараняване или основно заболяване. Слезката може значително да увеличи размерите си и да притисне околните структури, причинявайки болка.

Някои от заболяванията, при които възниква спленомегалия са:

  • инфекции като СПИН, вирусен хепатит, цитомегаловирус, малария, лейшманиоза, бруцелоза, сифилис, мононуклеоза, инфекциозен ендокардит
  • кръвни заболявания – левкемии, лимфоми, хемолитична анемия, таласемия, сърповидноклетъчна анемия, миелофиброза
  • метаболитни заболявания – болест на Гоше, болест на Ниман-Пик
  • лупус, амилоидоза, кисти на слезката, абсцес на слезката, синдром на Фелти.

Заболявания на черния дроб

Проблеми с черния дроб, като цироза, обструкция на чернодробната вена, аневризма на далачната артерия, застойна сърдечна недостатъчност или хипертония на порталната вена също могат да доведат до увеличен далак с болка в горната лява част на корема.

Как се открива причината за болки в далака?

За установяване на причината за болка в слезката се използват следните изследвания:

  • физикален преглед – чрез палпация лекарят установява увеличени размери на слезката
  • лабораторни изследвания – пълна кръвна картина, чернодробни изследвания
  • ултразвуково изследване на корема – всяка аномалия в далака може да бъду открита чрез ултразвуковото изследване
  • компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс – дават подробна и точна информация за слезката и структурите около нея.

Какво е лечението при болки в далака?

Лечението на болката в далака зависи от причината за възникването й. Ето защо е много важно да се установи точната диагноза. В случай на разкъсване на далака, той трябва да бъде незабавно отстранен. Когато болката в далака е свързана с инфекция, може да са необходими антибиотици. При свързана с рак болка може да се наложи химиотерапия или лъчетерапия.

Хирургично отстраняване на далака, известно още като спленектомия се извършва при пациенти с рак на слезката, руптура на далака или много голяма спленомегалия.

Прочетете за:
Далак – къде се намира?
Уголемена слезка (спленомегалия)
Спленектомия – отстраняване на слезката