Начало / Актуални теми / Честите разходки са полезни при хора с бъбречни заболявания

Честите разходки са полезни при хора с бъбречни заболявания

май 16, 2014

Ходенето пеша може да спаси живота на хората с хронични бъбречни заболявания, показва ново проучване.

Учени от Тайван са установили, че честите разходки понижават необходимостта от бъбречна трансплантация и хемодиализа, независимо от възрастта на пациентите, от степента на увреждане на бъбречната им функция и от наличието на други здравословни проблеми.

Те са провели проучване сред над 6300 пациента с хронични бъбречни заболявания. Средната възраст на участниците е била 70 години, като 58 % от тях са били мъже. Всички участници са били проследявани в продължение на 15 месеца. Проучването е продължило от юни 2003 г. до май 2013 г.

Участниците в проучването е трябвало да отговарят на въпроси, като например кой е най-честият спорт, който са практикували, колко пъти седмично и с каква продължителност са спортували.

Оказало се, че 21 % от хората с бъбречни проблеми най-често са ходели пеша и колкото по-често са се разхождали, толкова ползите за здравето им са били по-изразени.

Анализът на резултатите от проучването показал, че хората, които са ходели пеша 1-2, 3-4, 5-6 и над 7 пъти седмично са имали по-нисък риск от смърт съответно със 17, 27, 43 и 44 %.

При тях нуждата от хемодиализа и бъбречна трансплантация е била по-малка съответно с 19, 27, 43 и 44 %, в сравнение с хората, които не са ходели пеша.

Проучването е публикувано в Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

При хроничните бъбречни заболявания функцията на бъбреците постепенно се уврежда, като се стига до бъбречна недостатъчност – състояние, при което се налага провеждането на хемодиализа или бъбречна трансплантация.