Начало / Актуални теми / Случаите на рак се повишават със 75% до 2030г.

Случаите на рак се повишават със 75% до 2030г.

юни 1, 2012

Ако сегашната тенденция се запази, броят на хората, страдащи от ракови заболявания в целия свят ще се повиши със 75 % до 2030 г.

През 2009 г. учените обявиха, че раковите заболявания ще изместят сърдечните заболявания като водеща причина за смърт в света.

Учени от Международната агенция за изследване на рака са провели проучване относно варирането на различните видове рак в страните с различно ниво на икономическо развитие.

Проучването показва, че в развитите страни намаляват случаите на свързаните с инфекции тумори, като стомашен, цервикален, чернодробен карцином, но нарастват случаите на рак, свързани с алиментарни и хормонални фактори.

В слабо развитите страни, където преобладават туморите, свързани с инфекции нямат инфраструктура да се справят с раковите заболявания. Освен това в тези страни се наблюдава нарастване на случаите на рак,  характерни за развитите страни. Причината за това е тютюнопушенето и затлъстяването.

Според авторите на проучването ограничаването на тютюнопушенето, имунизацията, редовните скринингови изследвания може да доведат до значително намаляване на заболеваемостта.

Проучването е публикувано в сп. The Lancet Oncology.