Меню

Дори ниски нива на въглероден оксид, обичайни при натоварено автомобилно движение могат да бъдат фатални, като нарушават сърдечния ритъм, твърдят учени от Университета на Лийдс.

Те са установили, че въглеродния оксид задържа отворени по-дълго време натриевите канали, които са важни за контрола на сърдечния ритъм. В резултат се нарушава сърдечния ритъм и настъпва аритмия, която може да бъде фатална.

Учените са тествали върху плъхове, изложени на въздействието на ниски нива въглероден оксид, антиангинозни медикаменти, които въздействат на натриевите канали.

Сърдечните проблеми, които имали плъховете изчезнали след прилагане на медикаментите.

Необходими са клинични изследвания, но тези резултати са обнадеждаващи.

Отравянията с въглероден оксид често завършват трагично, но тези резултати дават надежда, че в бъдеще могат да бъдат спасени човешки животи.

Въглеродният оксид се отделя при работа на двигатели, при пожари, експлозии. Той ограничава транспортирането на кислорода с кръвта до тъканите.

Характерни симптоми на отравяне с въглероден оксид са гадене, повръщане, отпадналост, световъртеж, нарушено съзнание.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!