Възрастните хора, които приемат витамин Д в комбинация с калций живеят по-дълго от техните връстници, показва ново проучване.

Учени от Дания са анализирали резултатите от осем клинични проучвания, обхващащи повече от 70000 възрастни хора, предимно жени за период от три години.

Една част от участниците са приемали витамин Д в дневна доза от 10 до 20 микрограма. Друга част са приемали витамин Д и калций в дневна доза 1000 mg, а трета част са приемали плацебо.

Препоръчителната дневна доза за витамин Д е 15 микрограма (600 UI), а за хора над 70 години 20 микрограма (800 UI). За жени над 50 години се препоръчват по 1200 mg калций дневно.

Резултатите от проучването показват, че сред участниците, приемали витамин Д и калций има 9 % по-ниска смъртност. Приемът само на витамин Д не оказва влияние върху смъртността.

Според авторите на проучването понижаване на смъртността с 9 % има огромно значение и се равнява на ползата от прием на лекарства, понижаващи холестерола и кръвното налягане.

Витамин Д и калций се приемат за превенция на остеопороза, но намаляването на фрактурите не обяснява намаляването на смъртността.

Счита се, че витамин Д понижава риска от колоректален карцином и някои други тумори, но това не е доказано.

Проучването ясно показва, че комбинацията от витамин Д и калций е полезна за здравето, но са необходими още изследвания, за да се обясни тази връзка.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!