Начало / Актуални теми / Замърсяването на въздуха може да доведе до рак

Замърсяването на въздуха може да доведе до рак

окт. 30, 2013

За първи път Световната Здравна Организация (СЗО) потвърди официално, че замърсяването на въздуха може да доведе до случаи на рак. Учените вече имат много факти, че замърсяването на въздуха в околната среда може да бъде приет за карциногенен фактор. Изчислено е, че замърсеният въздух именно е причината за 223 000 случая на рак на белите дробове само през 2010 година.

Във въздуха се съдържат множество субстанции, които могат да имат карциногенен ефект. Един от основните източници на замърсяване и основен фактор за възникване на ракови заболявания е замърсяването от транспортните средства и индустриалните предприятия. Други важни източници на замърсяване са устройствата за отопление и готвене, които се използват във всеки дом.

Вдишването на тези токсини от въздуха вреди на здравето на човека по няколко начина. Според СЗО замърсеният въздух увеличава значително риска от дихателни, сърдечно-съдови заболявания и други широко разпространени заболявания. Рискът е особено висок за хората, които живеят в индустриално развитите страни, където въздухът е наситен с много замърсители.

Откриването на връзка между замърсяването на въздуха и ракът на белия дроб е важна стъпка в откриването на начини за намаляване на случаите на това заболяване и разработването на ефективни превантивни мерки. Важно е правителствата на страните да се погрижат за чистотата на въздуха и да въведат ефективни мерки за предпазване на населението.