Начало / Алтернативно лечение / Домашни методи за лечение на сърцебиене

Домашни методи за лечение на сърцебиене

апр. 17, 2015

Сърцебиенето е често срещано оплакване, при което пациентите съобщават, че усещат сърцето им да прескача и бие прекалено бързо. Силните и бързи удари на сърцето могат да бъдат усетени в областта на гърдите, гърлото и дори шията. Сърцебиенето може да бъде предизвикано от силни емоции, енергични упражнения, прием на някои медикаменти, прием на големи количества кафе или злоупотреба със субстанции. Сърцебиенето се среща често и в повечето случаи не е опасно, макар че понякога може да бъде признак на състояние, нуждаещо се от медицинска помощ.

Ето някои билки, които могат де се използват за облекчаване на сърцебиенето:

  • Дяволска уста

Тази билка е позната с латинското наименование Леонурус кардиака и спада към семейството на ментата. Растението произлиза от централна Азия, но вече е разпространено по целия свят. Дяволската уста има малки розови цветчета. Това растение има способността да укрепва сърцето и се използва при сърцебиене, раздразнителност и за успокоение. Дяволската уста се използва и при пациенти, които се оплакват от неспокойство, нарушение на съня, което се дължи на емоционални проблеми или сърцебиене. Растението има леко кисел вкус и може да се консумира под формата на чай или тинктура.

  • Кратегус

Това растение се причислява към род Глог, семейство Розоцветни. Кратегусът има множество полезни свойства за дейността на сърцето и кръвообращението. Няколко клинични проучвания сочат, че кратегусът е изключително ефективен за лечението на сърдечна недостатъчност. В миналото това растение се е използвало за лечението на атеросклероза и напрегнатост. Тази билка осъществява своето действие като подобрява притока на кръв към сърцето и цялостната дейност на този орган.

  • Пасифлора

Пасифлората е растение, което е разпространено по цял свят. Учените препоръчват приема на това растение под формата на чай или тинктура за лечение на сърцебиене в резултат на напрегнатост, стрес и силна умора. Пасифлората може да има странични ефекти, когато бъде приемана заедно с други медикаменти, затова трябва да се консултирате със специалист преди да започнете да я приемате.

  • Лавандула

Лавандулата е билка, чието масло има антисептични, антибактериални и седативни свойства. Успокояващото действие на тази билка е добро за мускулите на сърцето и подобрява тяхното съкращение и отпускане.

  • Гинко билоба

Тази билка е известна със своето ефективно действие при лечение на мозъчно-съдови заболявания, но е най-известна с това че спомага за подобряването на паметта. Приемът на екстракт от гинко билоба предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението в цялото тяло. Именно тези ефекти на билката могат да се използват за облекчаването на сърцебиене.

Прочетете за:
Сърцебиене – лесни методи за лечение
Какви могат да бъдат причините за сърцебиене