Начало / Актуални теми / Какви могат да бъдат причините за сърцебиене

Какви могат да бъдат причините за сърцебиене

май 20, 2013

припадък

Почти няма човек, който да не е усещал в някакъв момент от живота си сърцебиене. Хората го описват така сякаш сърцето им препуска и усещат ударите на сърцето си чак в гърлото или шията.

Нормално сърдечния ритъм е в диапазона между 60 и 100 удара в минута. Ако пулсът ви е над 100 в минута това състояние е известно като тахикардия. Обикновено сърцебиенето не е сериозен проблем стига да не се съпровожда от ненормален сърдечен ритъм – аритмия. В повечето случаи сърцебиенето се дължи на стрес и напрежение или на употребата на стимуланти като кофеин, никотин или алкохол. Сърцебиенето е често срещано и по време на бременността. В един от всеки седем случаи причината за сърцебиенето остава недоизяснена.

В редки случаи сърцебиенето може да бъде знак за по-сериозно сърдечно-съдово заболяване. Затова е добре да се консултирате с лекар. Ако освен това при вас има съпровождащи симптоми като задух, световъртеж, болка в гърдите или кратка загуба на съзнание е наложително да бъдете прегледани от специалист.

Някои по-чести причини за сърцебиене
Много фактори могат да станат причина за сърцебиене. В по-голямата част от случаите то се дължи на някакво сърдечно заболяване или причината е неизвестна. Някои от по-честите причинители на сърцебиене са:

  • Силни емоции като стрес, напрежение, страх. Сърцебиенето често съпровожда паническите атаки.
  • Усилена физическа активност. Важно е по време на тренировки да не се претоварвате прекалено, за да не претоварите и сърцето си.
  • Употребата на стимуланти – кофеин, никотин, алкохол, наркотици – кокаин, амфетамини.
  • При някои заболявания може да се наблюдава като симптом сърцебиене. Такива са например – болести на щитовидната жлеза, хипогликемия, анемия, висока температура, дехидратация.
  • Хормоналните промени, които настъпват в организма на жената по време на менопаузата, бременността, менструация могат да станат причина за сърцебиене.
  • Употребата на някои лекарства може да доведе до сърцебиене. Към тях се включват диетични таблетки, инхалатори за астма, лекарства за лечение на аритмия.

Някои хора се оплакват от сърцебиене след консумация на тежки храни, богати на въглехидрати, мазнини и захар. Причината за сърцебиене след нахранване може да се дължи и на чувствителност на стомаха спрямо някои определени храни.

Какво е лечението на сърцебиенето?
Лечението зависи от причината, която е довела до сърцебиене. В повечето случаи проблемът изчезва от само себе си и не е нужно да се прилага каквато и да било терапия. Лекуващият ви лекар може да ви посъветва да спазвате някои прости правила:

  • Намалете стреса и напрежението. Посещавайте класове по йога например.
  • Избягвайте храни и субстанции, които могат да причинят сърцебиене – кафе, цигари, алкохол.

Ако след спазването на тези правила сърцебиенето при вас продължава може да се наложи да започнете прием на медикаменти, които да се справят с проблема.

Прочетете за:
Сърцебиене – лесни методи за лечение
Домашни методи за лечение на сърцебиене