Начало / Алтернативно лечение / Сърцебиене – лесни методи за лечение.

Сърцебиене – лесни методи за лечение.

фев. 28, 2014

Палпитациите (сърцебиене) могат да бъдат неприятни като усещане, но са често срещано оплакване. Те се характеризират с ускорена сърдечна дейност. Най-често пациентите усещат сърдечните удари, което ги и кара да потърсят медицинска помощ. Сърцебиенето обикновено изчезва от само себе си. Ако имате подобни оплаквания е препоръчително да се консултирате със специалист, макар че има и някои естествени методи за лечение на това състояние, които може да приложите у дома.

Дишайте правилно

Когато усетите, че сърцето ви забързва своята дейност, седнете и се отпуснете за малко. Дишайте бавно и дълбоко. Ако се фокусирате върху дълбокото дишане, вашето сърце постепенно ще забави дейността си и ще се върне към нормалния си ритъм.

Вагусови прийоми

При тези прийоми се извършва стимулация на вагусовия нерв (nervus vagus), който забавя сърдечната честота. Ето някои ефективни вагусови прийоми:

  • метод на Валсалва – извършва се в легнало положение. Поемете дълбоко въздух, след което при затворена уста и запушен нос се опитайте да издишате в продължение на 10 секунди. Настъпва краткотрайно повишаване на кръвното налягане и нормалния сърдечен ритъм може да се възстанови.
  • масаж на каротидния синус – извършва се в легнало положение. Притиска се едната каротидна артерия на нивото на ъгъла на долната челюст в продължение на около 5 секунди. Първо се притиска лявата каротидна артерия, а ако няма ефект след кратка пауза се притиска дясната.

Пийте студена вода

Специалистите са забелязали, че приемът на няколко глътки студена вода води до успокояване на сърдечната дейност. Не е ясно на какво точно се дължи този ефект, но при някои пациенти този метод дава много добри резултати. Счита се, че при приема на студена вода хранопроводът се разширява и притиска сърцето, като по този начин се стига до забавянето на неговата дейност.

Хранете се правилно

Сьомгата и скумрията са риби, особено богати на омега-3 мастни киселини, които са много полезни за сърцето. Затова е препоръчително да консумирате по-често рибни продукти.

В същото време избягвайте да приемате големи количества храна наведнъж. Така ще затормозите дейността на храносмилателната си система, което ще се отрази и на дейността на сърцето, като може да се появи сърцебиене.

При някои хора приемът на кафе и кофеинови напитки предизвикват сърцебиене и затова е препоръчително да внимавате с приема на такъв вид напитки.

Гроздов сок

Направете си домашен гроздов сок. Гроздето е доказало своето положително влияние върху сърцето и редовния прием на гроздов сок ще намали вашите оплаквания от палпитации.

Мед

Медът е едно от най-добрите средства за справяне със сърцебиенето. Той лесно се усвоява и бързо оказва своето действие върху организма. Напълнете една чаша с топла вода и прибавете към нея една супена лъжица мед и сокът от половин лимон. Разбъркайте добре и изпийте получената смес малко преди лягане, за да се предпазите от появата на палпитации.

Намалете стреса и спете достатъчно

Ако се оплаквате от сърцебиене е много възможно то да се дължи на стрес на работата или у дома. Почивката и медитацията по 30 минути дневно могат да ви помогнат да се отпуснете и да намалите нивата на стреса. Друг начин за успокояване е ароматерапията. Може да постигнете ефекта от ароматерапията като напръскате една носна кърпичка с няколко капки лавандулово масло и вдишате няколко пъти приятния аромат.

Опитайте се да спите поне 7 часа дневно всеки ден. Недоспиването и прекалената умора могат да станат причина за сърцебиене и влошаване на вашите сърдечни оплаквания.

Движете се

Необходимо е да тренирате поне по 30 минути три или четири пъти седмично. Ходенето, бягането и тенисът са много подходящи. Не е нужно да си поставяте някакви високи спортни цели, а просто да тренирате тялото си и да се поддържате във форма.

Прочетете за:
Какви могат да бъдат причините за сърцебиене
Домашни методи за лечение на сърцебиене