Начало / Актуални теми / Ухапване от змия – какво да правите?

Ухапване от змия – какво да правите?

апр. 4, 2014

змия

Ухапването от змия може да бъде смъртоносно, ако не бъдат взети спешни мерки навреме. Дори ухапването от змия, която не е отровна може да бъде много опасно, защото може да доведе до сериозна алергична реакция или инфекция.

В световен мащаб годишно се съобщава за 4-5 милиона змийски ухапвания. При 400 000 от тях се стига до ампутация на крайник а в 20-125 000 случаи се стига до смърт. В България видовото разнообразие на отровни змии е малко. Има открити 6 вида отровни змии. Към тях спадат-пепелянка, котешка змия, вдлъбнаточел смок, усойница, остромуцунеста усойница и каменарка. Всички останали змии, които могат да се открият на територията на България не са отровни.

Симптомите, които проявяват пациентите след ухапване могат да варират в зависимост от това какъв вид е змията, но някои от по-честите оплаквания са:

  • кървене от мястото на ухапване
  • замъглено виждане
  • световъртеж и в някои случаи загуба на съзнание
  • повишаване на телесната температура
  • изтръпване и мравучкане в областта на ухапването
  • силно чувство на жажда
  • ускорен пулс
  • гадене и повръщане
  • подуване и оток в областта на ухапването
  • мускулна слабост.

Какво да правите ако ви ухапе змия?

Най-важното в такава ситуация е да се опитате да запазите спокойствие. Вие или по възможност някой друг е наложително да имобилизира захапания крайник. Опитайте се да не се движите много, за да не позволите на отровата, ако змията е отровна да се разпространи към другите части на тялото по-бързо. Ако в областта на ухапването имате накити и бижута е добре да ги махнете, защото в ухапаното място може да се развие оток. Застанете по такъв начин, че да може ухапаният крайник да е на по-високо ниво от сърцето. Не се опитвайте в никакъв случай да хванете змията, която ви е ухапала, но се опитайте да запомните окраската й, за да може после да се уточни какъв вид е била змията и при нужда да се приложи противотрова.

Защо хапят змиите?

Целта на змийското ухапване е да имобилизира жертвата си. Тъй като хората са много по-големи от змиите, те използват захапването като вид самозащита. Ухапванията от змии най-често стават, когато човек настъпе змия без да иска. В други случаи ухапването е поради провокиране на змията от самата жертва.

Как да се предпазим?

В повечето случаи ухапванията могат да бъдат предотвратени. Не доближавайте или не се опитвайте да хванете змия в дивата природа. Избягвайте да вървите в местности с висока трева или в каменисти местности, в които могат да се крият змии.

Ако работите или се разхождате в място, където е възможно да има змии е препоръчително да носите дълги панталони, чорапи и обувки с твърди подметки. Избягвайте да сте на открити места през нощта или в горещо време, когато змиите са най-активни.