Начало / Актуални теми / Къде се намира хипофизата (хипофизната жлеза)?

Къде се намира хипофизата (хипофизната жлеза)?

апр. 22, 2024

къде се намира хипофизата

Хипофизната жлеза (известна още като хипофиза) е малка жлеза с размер на грахово зърно, разположена в турското седло на черепната основа, непосредствено под хипоталамуса.

Стратегическото местоположение на хипофизната жлеза в центъра на основата на черепа й позволява да получава сигнали от хипоталамуса и да регулира секрецията на хормони, които влияят на множество физиологични процеси в тялото.

Къде се намира хипофизата?

Хипофизата се намира в костна структура, наречена турско седло (sella turcica), която е част от клиновидната кост, разположена в основата на черепа.

Клиновидната кост (os sphenoidale) се намира в центъра на черепната основа. Средната част на клиновидната кост, наречена тяло има кубична форма и се състои от 6 повърхности. На горната повърхност, която е обърната към черепната кухина, се намира вдлъбнатина, наречена турско седло (sella turcica), в чийто център е хипофизната ямка (fossa hypophysialis). В тази ямка заляга хипофизата (hypophysis). Над хипофизната ямка се изпъва като покрив гънка на твърдата мозъчна обвивка – diaphragma sellae. В нея има отвор, през който преминава фуниевидното краче (infundibulum). То свързва хипофизата с хипоталамуса (част от главния мозък). Диафрагмата разделя аденохипофизата от надлежащата оптична хиазма – кръстовището на зрителните нерви (chiasma opticum). Страничните стени на хипофизната ямка са изградени от твърда мозъчна обвивка, която съдържа кавернозния синус.

Колко голяма е хипофизната жлеза?

Хипофизата има овална форма и малки размери: дължина 8-10 mm, ширина 12-15 mm и височина 5-6 mm. Теглото на хипофизата показва големи индивидуални различия. При мъжете тя тежи около 0,6 g. При жените по време на бременността хипофизата се увеличава и след раждането не се връща до първоначалното си състояние. Ето защо при многораждали жени тя може да тежи повече от 1 g.

Каква е структурата на хипофизата?

Хипофизната жлеза  се състои от две части:

  • предна част – аденохипофиза
  • задна част – неврохипофиза.

Тези две части имат различни функции и различен ембрионален произход.

Предна част на хипофизата (аденохипофиза)

Аденохипофизата е по-голямата част от жлезата и представлява около 80% от общото й тегло. Състои се от преден и межденен дял.

Изградена е от различни типове ендокринни клетки, които са отговорни за производството и отделянето на няколко хормона. Те регулират различни физиологични процеси в тялото, включително растеж, метаболизъм, възпроизводство и реакция на стрес.

Основният контрол върху аденохипофизата се осъществява от хормони, секретирани от хипоталамуса.

Задна част на хипофизата (неврохипофиза)

Неврохипофизата епо-малката част от жлезата. Състои се не от ендокринни клетки, а от нервни клетки, наречени питуицити.

В неврохипофизата се съхраняват и се освобождават два хормона: окситоцин и вазопресин (антидиуретичен хормон). Тези хормони се произвеждат в хипоталамуса и по нервни влакна се пренасят до неврохипофизата. Имат важна роля при раждането, кърменето и регулирането на баланса на течностите.

Връзка на хипофизата с хипоталамуса

Както предната част, така и задната част на хипофизната жлеза са свързани с хипоталамуса. Това става чрез инфундибулно краче (infundibulum), което нагоре продължава в срединното възвишение на tuber cinereum (издутина от сиво мозъчно вещество) на хипоталамуса. Тази връзка е от решаващо значение за регулирането на секрецията на хормони от хипофизната жлеза.

Прочетете за:
Хормони на хипофизата
Тумори на хипофизата
Заболявания на хипофизата