Начало / Актуални теми / Болести на хипофизата – тумори на хипофизата – 1-ва част

Болести на хипофизата – тумори на хипофизата – 1-ва част

мар. 1, 2021

болести на хипофизата

Хипофизата е жлеза с размер на грахово зърно, разположена в основата на мозъка в ямката на турското седло (sella tuecica). Тя произвежда хормони, които регулират дейността на периферните ендокринни жлези. В предният й дял (аденохипофиза) се произвеждат: растежен хормон, тиреотропен хормон, адренокортикотропен хормон, фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон и пролактин. В междинният й дял се произвежда меланостимулиращ хормон. В задният й дял (неврохипофизата) се складират произведените в хипоталамуса окситоцин и антидиуретичен хормон.

Хипофизата се намира под контрола на хипоталамуса. Той може да стимулира хипофизата чрез т. нар освобождаващи (рилизинг) хормони или да я потиска чрез инхибиращи хормони.

Взаимодействието между хипоталамуса и хипофизата е подчинено на закона на обратната връзка. Понижената секреция на хипофизните хормони предизвиква секрецията на релизинг хормони от хипоталамуса и обратно – повишената им секреция предизвиква освобождаването на инхибиращи хормони от хипоталамуса.

Увреждане на хипофизата може да настъпи в резултат на травма на главата, мозъчен кръвоизлив, инфекция, лъчелечение и др. Най-честата причина обаче е доброкачествен тумор на хипофизата, който потиска или стимулира хормоналната продукция и води до изявата на различни заболявания.

Ето някои болести на хипофизата:

Тумори на хипофизата

Хипофизните тумори най-често са аденоми, произхождащи от аденохипофизата. Това са доброкачествени тумори, които растат интра-, супра- или параселарно. Могат да имат малки размери (микроаденоми под 1 см) или да нараснат над 1 см – макроаденоми.

Рядко туморите на хипофизата са злокачествени. Менингиоми, краниофарингиоми, дермоидни кисти и метастази също могат да се развият в района на sella turcica.

В зависимост от това дали произвеждат хормони или не, туморите на хипофизата биват:

Хормонално неактивни хипофизни тумори

Към тази група се отнасят хормонално неактивните хромофобни аденоми.

Хормонално активни хипофизни тумори

Най-честите хиперсекретиращи аденоми са:

  • пролактином – хипофизен тумор, продуциращ пролактин. Довежда до хиперпролактинемия.
  • соматотропином – хипофизен тумор, продуциращ растежен хормон. Причинява гигантизъм или акромегалия.
  • кортикотропином – хипофизен тумор, продуциращ адренокортикотропен хормон. Развива се болест на Кушинг.
  • тумори, които произвеждат тиреотропен хормон и гонадотропини са рядкост.

Туморите на хипофизата причиняват симптоми по три различни начина:

  • симптоми, дължащи се на хиперсекреция на един или повече хормони
  • симптоми, дължащи се на намалена продукция на хормони поради притискане на хипофизата
  • симптоми, дължащи се на компресия на съседни органи (зрителен нерв, очедвигателни нерви, съседни мозъчни структури. Може да има главоболие, зрителни смущения.

Пролактином

Пролактиномите са най-честите доброкачествени тумори на хипофизата. Те продуцират повишено количество пролактин, което довежда до хиперпролактинемия – повишен пролактин в кръвта.

Заболяването се среща по-често при жени. Клинично при тях се проявява с галакторея, нарушения в менструалния цикъл (ановулаторни цикли, аменорея), акне, повишено окосмяване. При мъжете може да се наблюдават гинекомастия, олигоспермия, еректилна дисфункция и др.

При тумори с големи размери се развиват и локални симптоми – главоболие, зрителни нарушения (скотоми), хипопитуитаризъм.

Заболявания на хипофизата – 2-ра част

Прочетете за:
Хормони на хипофизата
Пролактином – аденом на хипофизата