Начало / Актуални теми / Какво представлява дакриоциститът?

Какво представлява дакриоциститът?

май 26, 2014

очни проблеми

Дакриоциститът е възпаление на слъзната торбичка, най-често в резултат на инфекция и блокиране на оттичането на слъзната секреция. Той може да протече остро или хронично.

Какви могат да бъдат причините за развитие на дакриоцистит?

Слъзните жлези произвеждат сълзи чиято функция е да поддържат окото влажно и да го предпазват от замърсители от въздуха. Сълзите се оттичат през слъзните каналчета, слъзната торбичка и носо-слъзния канал към носа и гърлото където се преглъщат.
Блокиране на оттичането на сълзите може да стане във всяка една част от слъзните канали. Когато това стане в значителна степен нараства риска от инфекция.

По-честите причини за дакриоцистит са:

  • вродено блокиране на оттичането на сълзите – някои деца се раждат с този дефект. Той се дължи на непълно развитие на слъзните пътища. Обикновено блокажът се възстановява от само себе си 2-3 месец след раждането на детето.
  • травма в областта на окото
  • хронично възпаление на очите или слъзните пътища могат да доведат до блокиране на оттичането на слъзите.

Какви са симптомите на заболяването?

Най-честите симптоми при пациентите с остър дакриоцистит са:
– повишена слъзна секреция
– болка в областта на окото
– зачервяване на окото
– оток на окото.

Пациентите могат да се оплакват от понижена зрителна острота, поради повишената слъзна секреция. При оглед окото е болезнено и оточно и може да има отделяне на слузест секрет в резултат на възпалението на слъзните жлези. Може да има повишена температура, а при изследване на кръвта да се открие повишен брой на левкоцитите.

При хроничният дакриоцистит могат да се наблюдават периоди на повишена слъзна секреция и пациентите да се оплакват от персистираща червенина във вътрешния ъгъл на окото.

Как се поставя диагнозата?

Задължително трябва да бъде осъществен очен преглед. Освен това е нужно да бъдат прегледани и носните ходове за търсене на някакви промени и абнормности, които да затрудняват оттичането на сълзите. Някои от тестовете, които могат да бъдат извършени са:

  • тест за изследване оттичането на сълзите – при това изследване се измерва колко бързо се оттичат вашите сълзи по слъзните канали. Във всяко око се капва по една капка специален разтвор. Ако след 5 минути по-голяма част от течността е все още в окото, значи има блокаж на слъзните канали.
  • за по-точно диагностициране на нивото на което се намира блокажът може да бъдат извършени скенер и ядрено магнитно изследване.

Какво е лечението на дакриоцистита?

Обикновено лечението при острия дакриоцистит започва с орални антибиотици и болкоуспокояващи медикаменти, като антибиотичният курс продължава 10-14 дни.

Ако в резултат на блокирането на слъзната секреция и насложената инфекция възникне абсцес и нагнояване в областта на окото може да бъде извършена инцизия за оттичане на гнойта от абсцеса и справяне с инфекцията.

Прочетете за:
Дакриоцистит