Начало / Алтернативно лечение / Какви са полезните свойства на дивия кестен?

Какви са полезните свойства на дивия кестен?

май 25, 2015

Дивият кестен е дърво, което расте основно на Балканския полуостров. То може да бъде открито и на различни места в северната част на континента. Семената, листата, цветовете и кората на дървото се използват от хиляди години за справянето с различни здравословни състояния. Чаят от див кестен се използва в турската медицина за облекчаване на раздразнен стомах и камъни в бъбреците. В днешно време дивият кестен се използва основно като традиционен лек за съдови проблеми като разширени вени или хронична венозна недостатъчност.

Защо дивият кестен е полезен?

В това растение се съдържа съставка наречена есцин, която има няколко полезни качества. Според учени от Китай есцинът намалява възпалението и зачервяването. Освен това тази съставка има антиоксидантни свойства и се бори със свободните радикали.

Семената от див кестен действат като деконгестант и имат тонизиращ ефект. Те се използват за лечението на ревматизъм, невралгия и хемороиди. Корените на това растение имат аналгезиращи свойства и се ползват за лечението на гръдна болка. Основно в семената на растението се съдържа съставката есцин, за която стана въпрос по-рано. Есцинът спомага нормалния кръвоток във вените и по този начин подпомага доброто кръвообращение в цялото тяло.

Вените, които са отслабени или са подложени на хроничен стрес по-лесно могат да се увредят и като резултат да се натрупат течности в околните тъкани. Натрупването на течности е по-характерно за долните крайници, особено при хора, които стоят изправени дълго всеки ден. Дългото стоене прав и затлъстяването увеличават напрежението, което се оказва върху вените и ако те са допълнително отслабени могат да се подуят или да се образуват разширени вени. Есцинът, който се съдържа в дивия кестен има антиоксидантни свойства и съдоукрепващо действие. По този начин с приема на див кестен може да поддържате здравето на своите кръвоносни съдове и да се предпазите от усложнения.

Дивият кестен може да бъде приеман орално за лечение на язви на крака, както и да се използва под формата на гел, лосион или крем върху засегнатите области. Кремовете от див кестен се използват още и за лечението на флебит.

В едно проучване учените са доказали, че дивият кестен може да се използва за намаляването на отока след спортна травма. Екстрактът от това растение облекчава чувството на тежест и умора в долните крайници.