Начало / Бебе и кърмене / Себореен дерматит (млечни кори) при кърмачета

Себореен дерматит (млечни кори) при кърмачета

дек. 13, 2016

млечни кори

Появата на мазни, жълти и твърди люспи по скалпа на новороденото бебе може да бъде много притеснителен проблем за младите родители, но обикновено състоянието, известно като себореен дерматит лесно се овладява. Той не е съпроводен с болка и отшумява спонтанно след няколко месеца.

Тази форма на дерматит е сравнително често срещана при новородените и причинява поява на бели или жълтеникави люспи (млечни кори) по окосмената част на главата. При някои бебета люспите са в голямо количество и се отстраняват по-трудно.

Себорейният дерматит при кърмачетата може да протече освен като млечни кори по скалпа още под формата на интертриго – поява на люспи в ингвиналните гънки, по седалището, а в някои случаи може да се обхване цялата кожа с излющване (erythrodermia desquamativa).

Себорейният дерматит не е заразно състояние и не е белег за лоша хигиена. В повечето случаи изчезва от само себе си. Ако педиатърът прецени може да ви предпише специален бебешки шампоан и лосион, които да помогнат за по-лесното премахване на люспите.

Какви са причините?

Точната причина за себорейният дерматит в кърмаческа възраст все още не е уточнена. Някои специалистит смятат, че се дължи на някои хормони, които са преминали от организма на майката към бебето преди раждането. Тези хормони могат да причинят и повишена продукция на себум от мастните жлези в кожата на скалпа.

Друг предразполагащ фактор може да бъде развитието на гъбички, известни като Маласезия, които нормално се срещат по кожата на човека. В тези случаи прилагането на противогъбични кремове са ефективно средство и помагат за справяне със състоянието.

Какви са симптомите?

Себорейният дерматит протича различно при всяко едно бебе. Най-честите симптоми, които се наблюдават са:

  • дебели кори или плаки по повърхността на скалпа
  • по-мазни участъци от кожата на скалпа с бели люспи върху тях
  • лющене на кожата, което се оприличава на пърхот
  • възможно леко зачервяване на кожата в засегнатите участъци.

Какво е лечението?

Въпреки, че в повечето случаи на себореен дерматит не е нужно специфично лечение родителите предпочитат докато състоянието отшуми да използват специални медицински шампоани и кремове, които да помагат за по-лесното излющване на люспите. Експертите съветват да къпете детето всеки ден до отпадане на люспите. След като състоянието отшуми вече може да миете косата на бебето два-три пъти седмично.

Ако състоянието персистира може да бъде предписан шампоан с антимикотични средства и салицилова киселина. Преди да започнете тяхната употреба задължително трябва да се консултирате с лекар, който да оцени състоянието на детето.