Начало / Бебе и кърмене / Кога е подходящото време да спрете кърменето?

Кога е подходящото време да спрете кърменето?

ное. 23, 2015

кърмене

Ако кърмите детето си най-вероятно си задавате въпроса кога ще е най-подходящото време да го отбиете. Най-правилният отговор на този въпрос е да се водите по детето. Много жени си поставят за цел да кърмят поне година например, но често не успяват, защото кърмата им намалява постепенно или по други причини. При някои майки пък се налага да спрат кърменето, защото трябва да започнат работа.

Колко дълго ще кърмите е основно ваше решение. Зависи от това как се чувствате емоционално и от обстоятелствата около вас. Каквото и да решите се опитайте да кърмите бебето през първите 6 месеца от неговия живот, през които кърмата е от особено важно значение за неговото развитие и предпазването му от различни заболявания. През първите месеци от раждането на детето в кърмата се съдържат изключително важни антитела, които то не може да си набави от адаптирано мляко.

Когато бебето е на 5-6 месечна възраст то вече може да опита първата си твърда храна под формата на пюре от някакъв зеленчук по ваш избор. Това не означава обаче, че трябва да спирате кърменето. Твърдата храна обикновено замества едно от храненията на детето най-често обедното, а останалите хранения все още са майчино мляко. През следващите месеци още едно хранене на детето може да се замести от пюре или каша до навършване на една година, когато храната на бебето е основно твърда храна.

Ако успеете да кърмите бебето до една година след навършване на годинка може постепенно да започнете да го отбивате. Ако обаче не успеете да кърмите една година ще трябва да заместите майчиното мляко с адаптирано докато детето ви стане на годинка.

Как може да разберете, че детето ви е готово за отбиване?

Около 6 месечна възраст може да забележите някои промени в навиците на хранене на вашето бебе. Тези промени обикновено съвпадат с периода, когато в менюто на детето се въвеждат нови храни. Някои от признаците, че детето постепенно може да се отбие са:

  • по-бързо нахранване
  • лесно разсейване на детето по време на хранене
  • когато детето си „играе“ с гърдата.

Важно е да знаете, че отбиването трябва да става постепенно, като обръщате внимание на нуждите на бебето. За него кърменето освен начин за хранене е и успокояващо действие и не трябва изведнъж да му отнемате тази връзка с вас. В някои случаи се наблюдават и по-емоционални реакции на децата, които преживяват периода на отбиване по-тежко от другите.

Експертите съветват постепенно да замествате храненията с кърма с твърда храна като започвате от това хранене през деня, по време на което детето е най-разсеяно. Това най-често са обедните и следобедните хранения. Най-късно се заместват сутрешното и вечерното кърмене, към които бебетата са най-привързани.

Ако бебето ви е над година и продължавате да го кърмите може да използвате подхода, при който не предлагате гърда, ако детето ви не иска. Ако то все пак има желание да го накърмите не му отказвайте. През часовете, през които детето е свикнало да се кърми му предлагайте любими храни или играчки, които харесва и то постепенно само ще се отбие.