Начало / Бременност и раждане / Как да се справим със стреса и тревожността през бременността?

Как да се справим със стреса и тревожността през бременността?

ное. 13, 2017

бременност

Напълно нормално е да се чувствате притеснена за това, което се случва с вас и с растящото в утробата ви бебе през периода на бременността. Без значение дали това е първото ви дете или не, животът ви ще се промени драстично по начини, по които може и да не сте очаквали. В допълнение хормоните, които бушуват в тялото ви по време на бременността допълнително могат да допринесат за чувството на тревожност и напрежение.

Колко е нормално да се тревожим?

Чувството на тревожност е нещо, което всеки от нас изпитва през живота си. Всеки се тревожи за различни аспекти от живота си и бременността може да задълбочи тези чувства. Повечето жени се притесняват дали бебето е здраво (предишни загуби на бебе или проблеми със забременяването могат допълнително да засилят това притеснение). Други пък могат да се тревожат дали ще бъдат добри родители, как ще се промени връзката с партньора им или как ще се справят финансово след появата на бебето. Абсолютно нормално е да се притеснявате за тези неща.

Има разлика обаче между тревожност в границите на нормалното и всепоглъщаща тревожност. Ако не успявате да изпълнявате ежедневните си дейности поради непрекъснати притеснения или изпадате в паника и се чувствате непрекъснато напрегнати, може би имате нужда да поговорите със специалист. Тревожността може да се прояви и с някои физикални промени, като например ускорен пулс, покачване на кръвното налягане, мускулни схващания.

Кой е най-застрашен?

По принцип всяка една жена може да страда от тревожност по време на бремнността. Около 52% от жените съобщават, че са изпитвали тревожност и напрежение, докато са били бременни. Има някои групи жени, които обаче са по-застрашени от този проблем. Такива са например:

  • поставена предишна диагноза тревожно разстройство
  • регистриране на повишена тревожност през предишна бременност
  • загуба на бебе или проблеми със забременяване
  • рискова бременност
  • повишени нива на стрес на работното място или у дома.

Как да се справите с проблема?

Научете се да казвате „не“. От вас не се очаква да можете да направите всичко на всяка цена. Бременността е деликатен период и жената трябва да знае как да се пази и да не се натоварва прекалено с излишни задължения.

Намалете домакинската работа. Помолете партньора ви или майка ви да ви помогне с работата по дома, за да имате време за почивка, от която имате нужда.

Практикувайте йога или друг спорт, който ви доставя удоволствие, за да се освободите от стреса и напрежението.

Старайте се да се храните здравословно и да си набавяте всички нужни хранителни вещества.

Присъединете се към група за взаимопомощ и подкрепа, ако изпитвате затруднения и се чувствате прекалено напрегнати. Споделянето на проблемите ви с други жени, които преминават през същото  ще ви помогне да се успокоите и да разберете, че не сте единствените, изпитващи затруднения.