Начало / Детско здраве / Кампилобактер – какви болести причинява?

Кампилобактер – какви болести причинява?

май 25, 2022

кампилобактер

Представителите на род Кампилобактер причиняват заболявания, известни като кампилобактериози. Campylobacter jejuni и Campylobacter coli са видовете, които най-често причиняват заболявания при човека, главно гастроентерити, ентероколити и сепсис.

Гастроентеритите, причинени от Кампилобактер са на второ място по честота след ротавирусните гастроентерити. Те изпреварват по честота диарийните инфекции, причинени от Шигела и Салмонела.

Кампилобактериозите най-често се наблюдават през лятото и есента. Протичат спорадично или епидемично.

Боледуват хора от всички възрасти. Особено податливи към инфекции с Кампилобактер са малките деца, хората с понижени защитни сили и придружаващи тежки заболявания.

Как става заразяването с Кампилобактер?

Резервоар на Кампилобактерите са голям брой домашни и диви животни и птици. Човек се заразява обикновено след консумация на контаминирана вода, мляко или месо от заразени животни. Възможно е и предаването от човек на човек по фекално-орален път.

При работници в кланици, селскостопански работници, животновъди е възможно заразяване след пряк контакт с болни животни или заразени животински продукти.

Зачестяват и вътреболничните епидемични взривове, причинени от Campylobacter jejuni.

Инфекциозната доза е около 100 живи бактериални клетки, но има и по-слабо вирулентни щамове, при които тя достига до 106.

Какви промени настъпват в организма?

След като бактериите от род Кампилобактер проникнат в чревния тракт на човека, те адхезират към епителните клетки на лигавицата на тънкото черво. Следва пенетрация чрез ендоцитоза през ентероцитите до lamina propria. Кампилобактерите продуцират ентеротоксини и цитотоксини, които увреждат тъканите. В тънкото черво се развива остро възпаление, което бързо обхваща колона и ректума.

Какви са симптомите при инфекция с Кампилобактер?

Клинично кампилобактериозите най-често се проявяват като остри гастроентерити и ентероколити. След инкубационен период от 1 до 7 дни се развиват симптомите. Болните се оплакват от силни болки в корема. Появява се диария, която първоначално е водниста, а по-късно може да има кръв в изпражненията (кървава диария). Температурата е повишена. При тежка и продължителна диария може да се появят признаци на дехидратация – сухота в устата, отделяне на малко количество тъмна урина, замаяност. В повечето случаи заболяването преминава за 2 до 10 дни.

Рядко при имунокомпроментирани хора (напр. лекувани с кортикостероиди, цитостатици, болни от рак, чернодробна цироза, СПИН) може да се развие сепсис.

Бактериите от род Кампилобактер могат да причинят и екстраинтестинални инфекции, например:

  • менингит
  • холецистит
  • инфекции на уринарния тракт
  • проктити
  • тромбофлебит
  • пневмония
  • хепатит.

При бременни жени инфекцията с Кампилобактер може да доведе до аборт или преждевременно раждане.

Как се диагностицира кампилобактериозата?

Диарията и коремните болки могат да бъдат признак на много заболявания. За доказване на Кампилобактер е необходимо изследването на фецес. Прави се посявка на специални хранителни среди. Други диагностични методи са РСК, ELISA, PCR.

Какво е лечението при кампилобактерна инфекция?

При хора със запазена имунна защита кампилобактерните гастроентерити преминават от само себе си. При поява на признаци на дехидратация може да се приложи заместителна терапия с течности и електролити.

Антибиотична терапия се налага при имунокомпроментирани пациенти с остър гастроентерит, като и при екстраинтестинални инфекции – сепсис, менингит. Използват се аминогликозиди, тетрациклини, еритромицин, хинолони.

Прочетете за:
Кампилобактер – видове, морфология