Начало / Детско здраве / Сублуксация на главичката на лъчевата кост (лакът на детегледачката)

Сублуксация на главичката на лъчевата кост (лакът на детегледачката)

окт. 16, 2020

сублуксация на главичката на лъчевата кост

„Лакът на детегледачката“ е често срещана травма при деца на възраст между 1 и 3 години. Касае се за травматична сублуксация на главичката на лъчевата кост напред, без да се разкъсва пръстеновидната връзка на лъчевата кост (ligamentum anulare radii). Нарича се още болезнена пронация.

Каква е анатомията на лакътя?

Лакътят (лакътната става) се формира от три кости – раменна кост (хумерус), лакътна кост (улна) и лъчева кост (радиус). Лакътната става е сложна става, която се състои от три стави:

 • хумероулнарна става – формира се от раменната и лакътната кост.
 • радиокапителарна става – формира се от главата на кондила на раменната кост и ставната ямка на главата на лъчевата кост. При „лакът на детегледачката“ е налице частично разместване на радиокапителарната става.
 • проксимална радиоулнарна става – формира се между лъчевата и лакътната кост.

В лакътната става са възможни сгъване и разгъване, пронация и супинация на предмишницата. От вътрешната и външната страна на ставата има здрави връзки, които я укрепват и предотвратяват изкълчването. Чрез пръстеновидната връзка на лъчевата кост и чрез квадратната връзка двете кости на предмишницата (улна и радиус) се придържат една към друга.

Какъв е механизмът на травмата?

Сублуксация на главичката на лъчевата кост възниква при издърпване на ръчичката на детето. Например при:

 • хващане на детето за ръце и повдигането му нагоре
 • люлеене на дете, държейки го само за ръцете
 • дърпане на ръчичката на политащото да падне дете
 • издърпване на ръчичката при обличане и събличане на дрехи
 • падане с изпъната ръка
 • преобръщане в леглото или на пода при игра.

Тъй като при малките деца укрепващите връзки са по-хлабави, лесно може да настъпи частично приплъзване на главичката на лъчевата кост извън пръстеновидната връзка на радиуса (ligamentum anulare radii). В резултат пръстеновидната връзка се оказва между главичката на лъчевата кост и главичката на кондила на раменната кост.

Какви са симптомите при сублуксация на главичката на лъчевата кост?

В момента на травмата може да се чуе изщракване, а детето извиква поради болката. Движенията в засегнатата ръка са болезнени и детето отказва да движи ръката си. То държи ръката си изпъната или леко флектирана в лакътя. Предмишницата е в пронация (обърната с дланта надолу).

Как се диагностицира „лакът на детегледачката“?

За диагностицирането на сублуксация на главичката на лъчевата кост основна роля имат:

 • данните от анамнезата – родителите съобщават, че са издърпали ръчичката на детето и се е появила болка
 • възрастта на детето и клиничните симптоми
 • физикалния преглед

При оглед не се установява видима промяна, тъй като липсва оток и деформация. При натиск върху главичката на лъчевата кост се усеща болка, супинацията е болезнена, както и флексията. Долавя се леко пружиниране.

 • рентгеново изследване – рентгенографията не показва промени. Допринася за изключване на фрактура.

Какво е лечението при сублуксация на главичката на лъчевата кост?

Лечението се състои в наместване. Засегнатият крайник е сгънат в лакътната става до 90 °. Предмишницата се затегля по надлъжната ос, натиска се главичката на радиуса и се супинира предмишницата. При правилно наместване се чува характерно щракане. Болката изчезва и детето започва свободно да движи ръчичката си.

Прочетете за:
Болка в лакътя