Начало / Детско здраве / Причини за проблеми със съня при децата

Причини за проблеми със съня при децата

авг. 2, 2016

сън

Когато детето не спи добре това се превръща в проблем за цялото семейство. Най- вероятно сте пробвали с всички възможни варианти: приспивни песнички, люшкане, гушкане, разказване на приказки и т.н. Ако всичко това не подейства може би вашето дете има проблеми със съня, които със сигурност ще се отразят и на вашия сън.

Вашият педиатър може да ви препоръча различни техники за справяне с тези проблеми, но преди да започнете да ги прилагате трябва да разберете каква е причината детето ви да заспива трудно вечер. Децата могат да отказват да спят по редица причини, като някои от тях са лесни за овладяване.

По-чести причини за проблеми със съня при децата са:

Поведенческа инсомния

Според учените проблемите със съня могат да се проявят по два основни начина. Първо децата могат да се научат да заспиват с помощта на различни стимули, като например гушкане и успокояване от родителя или пък определена обстановка. Ако те не получат тази форма на стимулация те ще заспят много трудно. Второ с времето, когато децата стават по-независими те могат да започнат да изпитват своите родители и тяхното търпение. Ако не сте установили точни правила за заспиване децата могат да ви провокират по различни начини и това да доведе до проблеми със съня. И в двата случая става въпрос за поведенческа инсомния.

Страх от разделяне и кошмари

Много от децата се страхуват да се разделят с родителите си, а освен това голям процент от децата често сънуват кошмари. Ако детето ви страда от някой от по-горните проблеми то може да има нужда от вашата помощ. Децата все още нямат напълно съзрял мозък и трудно се справят с емоционалните ситуации. За да се справите със страха от разделяне може да помолите някои от вашите близки, на които детето има доверие да ви помогнат с приспиването, за да може детето да свикне и с други хора и да преодолее страха си. Ако детето често сънува кошмари опитайте се да му обясните разликата между фантазията и реалността, за да може то да разбере, че кошмарите не са истински и нищо лошо няма да му се случи.

Неправилно време за лягане

Учените са установили, че много от родителите си карат децата да си лягат прекалено рано, преди те да са готови да заспят. Когато децата все още не са достатъчно уморени, за да заспят те могат да се въртят в леглото и всичко това да доведе до проблеми със съня. Опитайте се да намерите признаци, по които да познавате, че детето е готово за сън и тогава го приканвайте да си ляга.

Липса на режим на съня

Много родители правят грешката да позволяват на децата си да си лягат по-късно няколко пъти в седмицата, но това може да доведе до поведенчески проблеми в бъдещето. Поставете точни правила и час за лягане, за да се предпазите от това. Децата имат нужда от ред в своето ежедневие, включително и със съня.

Телевизия и други медии

Навсякъде по света основният процент проблеми със съня при децата се дължи на телевизията и компютрите. Докато гледат телевизия или играят на компютъра мозъкът на децата се превъзбужда и това води до по-трудно заспиване. Няма как напълно да предпазите детето си от всички модерни технологии, но не му позволявайте да гледа телевизия или да играе на компютъра вечер точно преди лягане, за да не се превъзбужда.