Начало / Детско здраве / По-често срещани психологически травми в детска възраст

По-често срещани психологически травми в детска възраст

юни 9, 2016

травми

Някои психически и физически проблеми в детска възраст често остават незабелязани, а могат да окажат сериозно влияние върху детското развитие. В днешно време не всяко дете има безгрижно детство. Затова е и важно родителите да наблюдават и да говорят с детето си дали не се е случило нещо, което ги тревожи. Някои от по-честите травми в детска възраст са:

  • Спорове в семейството

Ако с партньора си имате разногласия и често спорите пред детето това може да му повлияе негативно. Децата на такива родители могат да имат емоционални изблици и трудно да създават приятелства. Може да забележите, че детето среща затруднения при фокусиране върху зададените задачи и трудно се успокоява. Освен това често такива деца са тихи, затворени в себе си и трудно споделят. Родителите трябва да знаят,че не трябва да намесват детето в споровете си и когато имат проблеми помежду си е препоръчително да ги обсъждат сами, а не в присъствието на детето.

  • Липса на грижи

Най-често срещаната форма на психологическа травма в детска възраст е липсата на адекватни грижи. Под липса на грижи се определят случаите, при които детето не получава нужното внимание и грижи относно храненето и здравето му. Някои от случаите на занемаряване са изключително тежки, като недохранване, липса на подслон. Към по-леките форми на липса на грижи спадат неосигуряване на адекватни медицински грижи, недостатъчна емоционална подкрепа и липса на достъп до образование или честа липса на родителя от дома.

  • Смърт в семейството

Ако някой в семейството почине това силно може да повлияе на психиката на детето. Децата преживяват доста тежко такива травматизиращи  моменти. Те могат да станат по-мълчаливи, тревожни и да развият хранително разстройство. Децата трудно разбират какво наистина представлява смъртта и смятат, че човекът, който е починал ще се появи отново след няколко дни. Ако детето ви иска да знае повече за смъртта, бъдете откровени с него и поговорете на тази тема. Детето трябва да знае, че то няма вина за смъртта на своя близък, защото децата често се обвиняват и смятат, че са отговорни по някакъв начин.

  • Развод на родителите

Децата често преживяват тежко раздялата на родителите. Те могат да се затворят в себе си, да станат агресивни или да бягат от дома, с цел да привлекат вниманието на двамата родители. Опитайте се да запазите възможно най-добри взаимоотношения с партньора си, за да не страда детето. Постарайте се да си поделите родителските отговорности, за да може детето да прекарва достатъчно време с всеки от вас.

  • Инциденти

При децата инцидентите, като например катастрофиране с кола могат да доведат до различни реакции. Детето често намалява апетита си или сънува кошмари, свързани с инцидента. В по-тежки случаи детето може да стане силно тревожно, когато попадне на място, което му напомня за неприятната случка. Опитайте се да говорите с детето, ако усетите, че то не успява да се справи с травмата може да посетите и психолог, който да ви помогне да изградите план за справяне с проблема.