Начало / Детско здраве / Как да предпазим тинейджърите от нежелана бременност?

Как да предпазим тинейджърите от нежелана бременност?

сеп. 4, 2013

кондом

Бременността при тинейджърите е много комплексен и труден за решаване въпрос както в емоционално, така и във физическо и социално отношение. 3 от 10 момичета на възраст под 20 години в Америка са забременявали поне веднъж. При предпазването на тинейджърите от нежелана бременност родителите играят много важна роля. Можете да помогнете на вашето дете да осъзнае колко сериозна задача е отглеждането на дете на такава крехка възраст и да им обясните как могат да се предпазят.

Единственият стопроцентово ефективен начин за предпазване от нежелана бременност е въздържанието от секс. Това е еднa от най-добрите предпазни мерки по време на тинейджърските години. Освен това чрез въздържанието вашите деца ще се предпазят не само от нежелана бременност, но и от полово-предавани заболявания, които могат да имат много негативно отражение върху техните репродуктивни функции в бъдеще.

Освен въздържанието използването на предпазни средства е също начин за предпазване от нежелана бременност. Има много различни контрацептиви, между които тинейджърите могат да избират. За съжаление една трета от тинейджърите не използват предпазни средства. Една от причините за това е, че те не са достатъчно запознати с това колко полезни могат да бъдат те при предпазване от нежелана бременност. За тази цел много важно значение имат родителите, които трябва да обяснят на своите тинейджъри какви предпазни средства има, как да ги използват и какви са техните предимства.

Повечето тинейджъри не са наясно каква голяма отговорност е отглеждането на едно дете. Те трябва да бъдат запознати с реалността и да разберат какво влияние върху живота им може да окаже една нежелана бременност. Да имаш бебе на една такава крехка възраст оказва влияние върху всички аспекти на живота. Повечето момичета, които раждат първото си дете на възраст под 18 години не успяват да завършат гимназия.

Няма начин, по който родителите могат да предпазят децата си от започване на полов живот, защото не е възможно те да ги наблюдават непрекъснато. Може обаче да създадете една уютна и приятелска среда у дома, с която да предразположите вашето дете да ви доверява своите притеснения и да можете свободно да говорите на всяка една тема с него. След като бъдат запознати с всички факти относно бременността и нейните ефекти върху живота тинейджърите ще могат по-ясно да осъзнаят какво влияние може да окаже сексът в тинейджърска възраст върху живота им и сами да направят избор.