Начало / Детско здраве / Симптоми на диабет тип 1 при деца

Симптоми на диабет тип 1 при деца

авг. 7, 2014

Захарният диабет тип 1 в детска възраст е често срещано заболяване. При него има нарушаване на функциите на панкреаса и той не успява да произвежда нужното количество инсулин, с което да се регулират нивата на кръвната захар. В резултат на това се налага инжектирането на инсулин.

Поставянето на диагнозата диабет още в детска възраст може да бъде много стресиращо, както за детето, така и за неговите родители. Те трябва да преминат през специално обучение, по време на което да им бъде разяснено какво представлява диабета и как се лекува. Родителите и децата трябва да бъдат обучени как да поставят инсулина и как да контролират нивата на кръвната захар с помощта на глюкомер.

Какви са симптомите при диабет тип 1?

Симптомите на заболяването при децата обикновено се развиват бързо за период от няколко седмици. По-честите оплаквания са:

  • Увеличена жажда и често уриниране

Тъй като при развитието на диабета в организма на детето се натрупва излишно количество захар това води до повишаване на нуждите от вода. Поради повишеният прием на течности детето уриниран по-често. Особено характерен и алармиращ признак е ако детето ви започне да ходи по малка нужда през нощта или се напикава в леглото.

  • Повишен апетит

Функцията на инсулина е да вкарва кръвната захар в клетката и да спомага за доставянето на енергия. Когато неговите нива са понижени клетките започват да гладуват. Това е и причината за повишаването на апетита на детето.

  • Умора

Тъй като клетките в организма са лишени от енергия детето започва да изпитва умора и се чувства по-унесено и няма желание за игра.

  • Редуциране на теглото за кратък период от време

Въпреки повишеният апетит на децата се наблюдава намаляване на тяхното тегло. Причината за това е, че организмът не може да използва въглехидратите, които постъпват с храната, поради липсата на достатъчно инсулин и започва да разгражда мазнините. По такът начин се стига до понижаване на теглото и образуване на вредни продукти в тялото на децата – кетони. Те могат да причинят оплаквания като гадене, повръщане, стомашна болка, дълбоко и шумно дишане и специфичен плодов дъх от устата. Лекарите наричат това сериозно усложнение на диабета – диабетна кетоацидоза. Често именно развитието на диабетна кетоацидоза става причина за откриването на диабет тип 1.