Начало / Детско здраве / Тонзилит – възпалени сливици

Тонзилит – възпалени сливици

фев. 14, 2014

Тонзилитът е възпаление на сливиците. Сливиците са всъщност два лимфни възела, които се разполагат в дъното на гърлото и имат защитна функция. Те пречат на навлизането на инфекция в организма. В някои случаи обаче и самите сливици могат да се възпалят при навлизането в тях на бактериална или вирусна инфекция. Като резултат те се подуват и зачервяват.

Какви са симптомите при тонзилит?

Тонзилитът е най-характерен за детската възраст. По-честите симптоми и оплаквания са:

  • зачервени и подути сливици
  • наличие на бял налеп по повърхността на сливиците
  • зачервено гърло
  • болки при преглъщане
  • увеличаване на лимфните възли в областта на шията
  • коремни болки и в някои случаи гадене и повръщане
  • главоболие
  • лош дъх.

Диагнозата тонзилит обикновено се поставя лесно след физикален преглед и оглеждане на сливиците, които са с много характерни промени. В някои случаи може да се наложи взимане на натривка от сливиците за търсене на причинителя на инфекцията, за да може да бъде избран най-ефективният медикамент.

Лечение на тонзилита

Без значение дали тонзилита е бактериален или вирусен в голяма част от случаите домашното лечение може да се окаже достатъчно ефективно и да не се налага прием на антибиотици. Може да приложите някои от следните методи, за да подпомогнете по-бързото възстановяване на вашето дете:

Осигурете достатъчно течности на вашето дете и му създайте приятна обстановка, в която да може да си почине и да се възстанови по-бързо. Лекарите препоръчват по време на тонзилит да се приемат повече топли напитки.

При тонзилит дихателните пътища лесно могат да се раздразнят, затова е добре да пазите дома си от тютюнев дим. Освен това сухият въздух също може да раздразни дихателните пътища на вашето дете. За овлажняване на въздуха може да използвате специално изработените за целта овлажнители за въздух.

Ако тонзилитът се дължи на бактериална инфекция може да се наложи приемът на антибиотици. При тонзилит причинен от бактерия стрептокок от група А се прилага пеницилин за 10 дни. При наличие на алергия към антибиотика може да бъде избран друг с подобен ефект.

Важно е родителите да знаят, че децата трябва да приемат предписания антибиотик за целия курс на лечение, въпреки, че може да се забележи подобрение на състоянието още през първите дни. Ако антибиотичният курс бъде прекъснат по-рано може да се стигне до неблагоприятни усложнения.

При често повтарящи се тонзилити или при бактериален тонзилит, който не се повлиява от антибиотичната терапия може да бъде извършена операция за премахване на сливиците – тонзилектомия. За често повтарящ се тонзилит се смята:

– повече от 7 епизода на тонзилит за една година
– повече от 5 епизода на заболяването в две последователни години
– повече от 3 епизода в три последователни години.

Тонзилектомия може да бъде извършена ако сливиците са значително увеличени и водят до трудни за овладяване усложнения като обструктивна сънна апнея, затруднено дишане, трудно преглъщане на по-твърди храни.

Обикновено операцията за премахване на сливиците е лесна за извършване и не се налага децата да пролежават в болница, а се прибират у дома още в деня на операцията. Пълното възстановяване след процедурата е около 14 дни.

Прочетете за:
Остра ангина (остър тонзилит)