Начало / Диабет / Как да контролираме нивата на кръвната захар по естествен начин?

Как да контролираме нивата на кръвната захар по естествен начин?

мар. 26, 2014

Високата кръвна захар може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако вие сте диабетик е особено важно да контролирате нивата на кръвната захар, за да се предпазите от нейното внезапно покачване или спадане. Ето и някои естестени и лесни методи за контролирането на кръвната захар в норма:

Яжте правилните храни

В зависимост от храната, която приемате нивата на кръвната захар могат да се покачат постепенно или внезапно. Важно е да знаете какво влияние оказват различните храни на кръвната захар в организма ви. Комплексните въглехидрати обикновено покачват постепенно глюкозата, докато сладкишите я покачват много бързо. Опитвайте се да се храните по-малко и на често. Разделете порциите си на три части: една трета протеини, една трета мазнини и една трета въглехидрати.

Избирайте полезни въглехидрати

Важно е да избягвате консумацията на сладкиши и нишестени продукти, които покачват нивата на кръвната захар много бързо. Полезни въглехидрати са пълнозърнестите продукти, плодовете, зеленчуците и някои от нискомаслените продукти.

Консумирайте много фибри

Храните, богати на фибри помагат за детоксикацията на организма и спомагат за контролирането на нивата на кръвната захар. Зелените листни зеленчуци са особено богати на фибри. Някои от по-известните източници на фибри са: плодовете, ядките и пълнозърнестите продукти.

Яжте, колкото се може по-често риба

Рибата е много добър източник на белтъци, които не влият на нивата на кръвната захар. Освен това рибата съдържа по-малко мазнини и холестерол, в сравнение с месото. Някои видове риба са особено богати на омега-3 масти киселини, които снижават нивата на мазнините в организма и са полезни за цялостното здраве.

Намалете мазнините в областта на корема

Мазнините в областта на корема увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулинова резистентност. Жените в менопауза особено трудно успяват да намалят мазнините в тази област на тялото. Коремните мазнини се увеличават под влиянието на хроничен стрес, поради отделянето на кортизол от жлезите. За да намалите мазнините е препоръчително да спортувате редовно и да се храните здравословно.

Спете достатъчно

Недостатъчното количество сън може да повлияе негативно на вашето здраве, включително и на нивата на кръвната захар. Хората, които редовно спят по-малко от 6 часа на ден са 4-5 пъти по-склонни да страдат от абнормни нива на кръвната захар, в сравнение с тези, които спят достатъчно през нощта. Недостатъчният сън също се свързва с повишен риск от инсулт, сърдечни заболявания и дори рак.

Регулирайте телесното си тегло

Ако сте с наднормено тегло се опитайте да свалите излишните килограми. При диабетиците излишните килограми повишават риска от развитие на инсулинова резистентност, което пречи на инсулина да изпълнява правилно своите функции.

Прочетете за:
Кръвна захар