Меню

Високата кръвна захар може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако вие сте диабетик е особено важно да контролирате нивата на кръвната захар, за да се предпазите от нейното внезапно покачване или спадане. Ето и някои естестени и лесни методи за контролирането на кръвната захар в норма:

Яжте правилните храни

В зависимост от храната, която приемате нивата на кръвната захар могат да се покачат постепенно или внезапно. Важно е да знаете какво влияние оказват различните храни на кръвната захар в организма ви. Комплексните въглехидрати обикновено покачват постепенно глюкозата, докато сладкишите я покачват много бързо. Опитвайте се да се храните по-малко и на често. Разделете порциите си на три части: една трета протеини, една трета мазнини и една трета въглехидрати.

Избирайте полезни въглехидрати

Важно е да избягвате консумацията на сладкиши и нишестени продукти, които покачват нивата на кръвната захар много бързо. Полезни въглехидрати са пълнозърнестите продукти, плодовете, зеленчуците и някои от нискомаслените продукти.

Консумирайте много фибри

Храните, богати на фибри помагат за детоксикацията на организма и спомагат за контролирането на нивата на кръвната захар. Зелените листни зеленчуци са особено богати на фибри. Някои от по-известните източници на фибри са: плодовете, ядките и пълнозърнестите продукти.

Яжте, колкото се може по-често риба

Рибата е много добър източник на белтъци, които не влият на нивата на кръвната захар. Освен това рибата съдържа по-малко мазнини и холестерол, в сравнение с месото. Някои видове риба са особено богати на омега-3 масти киселини, които снижават нивата на мазнините в организма и са полезни за цялостното здраве.

Намалете мазнините в областта на корема

Мазнините в областта на корема увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулинова резистентност. Жените в менопауза особено трудно успяват да намалят мазнините в тази област на тялото. Коремните мазнини се увеличават под влиянието на хроничен стрес, поради отделянето на кортизол от жлезите. За да намалите мазнините е препоръчително да спортувате редовно и да се храните здравословно.

Спете достатъчно

Недостатъчното количество сън може да повлияе негативно на вашето здраве, включително и на нивата на кръвната захар. Хората, които редовно спят по-малко от 6 часа на ден са 4-5 пъти по-склонни да страдат от абнормни нива на кръвната захар, в сравнение с тези, които спят достатъчно през нощта. Недостатъчният сън също се свързва с повишен риск от инсулт, сърдечни заболявания и дори рак.

Регулирайте телесното си тегло

Ако сте с наднормено тегло се опитайте да свалите излишните килограми. При диабетиците излишните килограми повишават риска от развитие на инсулинова резистентност, което пречи на инсулина да изпълнява правилно своите функции.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!