Начало / Диабет / Какво представлява диабетната нефропатия

Какво представлява диабетната нефропатия

ян. 14, 2013

В резултат на диабет при напредване на болестта с годините настъпват някои усложнения. Едно от тях е диабетната нефропатия. При нея се увреждат нефроните – нарушава се функцията на бъбрека да филтрира урината и да пропуска само ненужните продукти и той започва да пропуска протеини в урината в количества, които не са характерни за здравия организъм.

Точната причина за появата на това усложнение на диабета не е напълно изяснена. Експертите смятат, че се дължи на лошия контрол на кръвната захар. Други фактори, които повишават риска за увреждане на бъбреците при диабет са:
– високо кръвно налягане
– случаи в семейството на бъбречни заболявания
– тютюнопушене
– възраст, при поставяне на диагнозата диабет.

Какви са симптомите на диабетната нефропатия?

В  началото пациентите нямат някакви характерни оплаквания. При напредване на заболяването пациентите могат да забележат, че стойностите на кръвното им налягане се покачват, което съответства на увредата настъпила в бъбреците. Също така могат да се покачат нивата на холестерола и триглицеридите. Друг много характерен симптом на бъбречно увреждане са отоците, които обикновено са по лицето и се появяват по-често сутрин при ставане от леглото.

При диабетната нефропатия най-важно е търсенето на белтък в урината. При здравия човек по принцип не се открива белтък в урината, защото бъбреците не го пропускат. При диабетиците се прави изследване на 24 часова урина и се търси белтъка албумин. Когато нивата на албумина са между 150 и 300 мг за 24 часа се говори за микроалбуминурия. В такъв случай увреждането на бъбреците не е толкова напреднало още. При напредване на заболяването с годините нивата на албумина в 24-часова урина могат да са повече от 300 мг, което говори за по-голяма давност на процеса и по-сериозно увреждане на бъбреците. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добра е по-нататъшната прогноза.

Колко често трябва да се изследват пациентите с диабет за белтък в урината?
– За пациенти с диабет тип 1 се препоръчва да си прави уринарен тест веднъж годнишно, 5 години след диагностициране на диабета.
– При пациентите с диабет тип 2 е добре да започнат с годишните тестове още от първата година след диагностициране на заболяването.
– При децата с диабет тези тестове могат да започнат след като те навършат 10 годишна възраст.

Какво е лечението при диабетна нефропатия?

Основната насока на лечението при диабетна нефропатия цели да се намали кръвното налягане и по този начин да се предпазят бъбреците от допълнително увреждане. Използваните за тази цел лекарства са:
– АСЕ-инхибитори – Еналаприл, Каптоприл
– Ангиотензин 1 рецепторни блокери, познати още като сартани – Валсартан,Телмисартан.