Начало / Диабет / Какво представляват кетоните и значението им при диабет

Какво представляват кетоните и значението им при диабет

мар. 1, 2013

Кетоните представляват тип киселина, която се образува когато тялото гори собствените си мазнини, вместо кръвната глюкоза за получаване на енергия. Глюкозата е проста захар, която тялото използва, за да си набави енергия. Инсулинът е хормон, който спомага за използването на глюкозата от организма. При хора с диабет, глюкозата не може да се усвои поради недостиг на инсулин и клетките гладуват въпреки, че в кръвообращението има дори повече от нужната глюкоза. Поради тази причина тялото започва да гори собствените си мазнини, за да си набави енергия и като разпаден продукт от този процес се образуват кетоните. Тяхното количество нараства толкова повече, колкото по-неконтролиран е диабетът.

Прекалено високите нива на кетоните в организма са вредни и могат да доведат до развитието на диабетна кетоацидоза. Това състояние се развива много бързо и се подпомага от някои фактори като инфекция или травма. Кетоацидозата е по-характерна за пациентите с диабет тип 1, но все по-често се среща и при пациенти с диабет тип 2.

Какви са симптомите, които подпомагат разпознаването на диабетната кетоацидоза?
– много силна жажда и прием на голямо количество течности;
– чувство на слабост и умора;
– стомашни болки;
– около 50 до 80% от пациентите с диабетна кетоацидоза се оплакват от гадене и повръщане. Около 25% от пациентите могат да забележат наличие на кръв в повърнатото, най-често в резултат на наличен гастрит;
– промяна в психичното състояние. Някои от пациентите са объркани, може да загубят съзнание, други стават агресивни;
– учестено дишане;
– липса на апетит;
– учестена сърдечна дейност и ниско кръвно налягане – хипотония;
– пациентите имат сладък плодов дъх в устата;
– суха кожа и сухи лигавици.

Вече са създадени домашни устройства, с които пациентите да могат сами да измерват нивата на кетоните в урината си, за да добият представа какво е тяхното състояние. Бременните жени с диабет трябва редовно да изследват кетоните в урината си. Ако тестът установи наличие на кетони във вашата урина е добре да се консултирате с лекуващия ви лекар. Важно е да не забравяте, че може да се предпазите от развитието на диабетна кетоацидоза, ако регулирате кръвната си захар в норма. Важно е редовно да приемате предписаните ви лекарства по определена схема. Също трябва и редовно да изследвате кръвната си захар.

Прочетете за:
Диабетна кетоацидоза (ДКА) – остро усложнение при диабет