Подуването на корема е неприятен симптом, който често се дължи на плодовете, които консумирате. Плодовете са богати на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, поради което са много важна част от диетата. При повишена консумация на някои плодове обаче може да настъпи подуване на корема и дискомфорт.
Защо някои плодове причиняват подуване на корема?
Отговорът на този въпрос се крие във фруктозата, вид захар, която много плодове съдържат в изобилие. Фруктозата, получена от плодове, обикновено се резорбира в тънките черва и попада в кръвообращението. Проблем се появява, когато фруктозата навлезе в дебелото черво, където ферментира и причинява образуване на газове и подуване на корема.
Освен че са богати на фруктоза, плодовете съдържат и други видове захар, като например фруктани, сорбитол. Тези захари се абсорбират по-бавно в тънките черва и по-голяма част от тях попада в дебелото черво, където ферментират и водят до подуване на корема.
Плодовете съдържат и много фибри, които са важни за редовната дефекаця и предпазването от запек. При излишък на разтворими фибри и твърде малко вода обаче се появява проблем – храносмилането се затруднява и забавя и може да настъпи ферментация в червата.
Кои плодови причиняват подут корем?
Ето някои плодове, чиято консумация в повишено количество може да доведе до подуване на корема:
- ябълки
- круши
- череши
- грозде
- манго
- сливи
- грейпфрут
- пъпеш
- сушени плодове – кайсии, сини сливи, стафиди.
Как да облекчите подуването на корема?
Ето няколко полезни съвета за облекчаване на подуването на корема:
- Избягвайте да ядете плодове близо до основно хранене
Един от проблемите с плодовете и подуването е, че много често не се консумират в точното време. Ако ще ядете плодове, най-добре е това да стане 1 час или поне 30 минути преди да обядвате или вечеряте, за да избегнете неприятния симптом на подуване на корема.
- Дъвчете бавно и продължително
Ако не дъвчете плодовете правилно, стомахът ви ще трябва да работи по-усилено, за да ги разгради. Това повишава риска да изпитате симптоми на подуване на корема, но също така означава, че няма да усвоите ефективно всички полезни хранителни вещества. Ето защо е препоръчително да дъвчете храната си поне 20 пъти – това не само ще спомогне за доброто разграждане на храната, но и ще ви предпази от преяждане.
- Направете няколко упражнения
Някои лесни упражнения, йога или дори бърза разходка могат да помогнат за облекчаване на симптомите на подут корем.
- Приемайте повече храни с горчив вкус
Горчивите храни всъщност могат да помогнат за стартиране на храносмилателните процеси, стимулирайки стомашната секреция и така да допринесат за избягване на подуването на корема. Ето някои полезни горчиви храни – рукола, копър, мента, джинджифил.
Прочетете за:
Метеоризъм (газове в червата)