Начало / Хранене и диета / Плодове, които причиняват подут корем

Плодове, които причиняват подут корем

юли 9, 2021

плодове, които причиняват подут корем

Подуването на корема е неприятен симптом, който често се дължи на плодовете, които консумирате. Плодовете са богати на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, поради което са много важна част от диетата. При повишена консумация на някои плодове обаче може да настъпи подуване на корема и дискомфорт.

Защо някои плодове причиняват подуване на корема?

Отговорът на този въпрос се крие във фруктозата, вид захар, която много плодове съдържат в изобилие. Фруктозата, получена от плодове, обикновено се резорбира в тънките черва и попада в кръвообращението. Проблем се появява, когато фруктозата навлезе в дебелото черво, където ферментира и причинява образуване на газове и подуване на корема.

Освен че са богати на фруктоза, плодовете съдържат и други видове захар, като например фруктани, сорбитол. Тези захари се абсорбират по-бавно в тънките черва и по-голяма част от тях попада в дебелото черво, където ферментират и водят до подуване на корема.

Плодовете съдържат и много фибри, които са важни за редовната дефекаця и предпазването от запек. При излишък на разтворими фибри и твърде малко вода обаче се появява проблем – храносмилането се затруднява и забавя и може да настъпи ферментация в червата.

Кои плодови причиняват подут корем?

Ето някои плодове, чиято консумация в повишено количество може да доведе до подуване на корема:

  • ябълки
  • круши
  • череши
  • грозде
  • манго
  • сливи
  • грейпфрут
  • пъпеш
  • сушени плодове – кайсии, сини сливи, стафиди.

Как да облекчите подуването на корема?

Ето няколко полезни съвета за облекчаване на подуването на корема:

  • Избягвайте да ядете плодове близо до основно хранене

Един от проблемите с плодовете и подуването е, че много често не се консумират в точното време. Ако ще ядете плодове, най-добре е това да стане 1 час или поне 30 минути преди да обядвате или вечеряте, за да избегнете неприятния симптом на подуване на корема.

  • Дъвчете бавно и продължително

Ако не дъвчете плодовете правилно, стомахът ви ще трябва да работи по-усилено, за да ги разгради. Това повишава риска да изпитате симптоми на подуване на корема, но също така означава, че няма да усвоите ефективно всички полезни хранителни вещества. Ето защо е препоръчително да дъвчете храната си поне 20 пъти – това не само ще спомогне за доброто разграждане на храната, но и ще ви предпази от преяждане.

  • Направете няколко упражнения

Някои лесни упражнения, йога или дори бърза разходка могат да помогнат за облекчаване на симптомите на подут корем.

  • Приемайте повече храни с горчив вкус

Горчивите храни всъщност могат да помогнат за стартиране на храносмилателните процеси, стимулирайки стомашната секреция и така да допринесат за избягване на подуването на корема. Ето някои полезни горчиви храни – рукола, копър, мента, джинджифил.

Прочетете за:
Метеоризъм (газове в червата)

Последни публикации