Меню

Пиенето само на две питиета дневно ускорява туморния растеж при пациенти с рак на млечната жлеза.

Известно е, че алкохолът повишава риска от развитие на рак, но ефектът му при наличие на тумор е по-слабо проучен.

Учени от Университета в Мисисипи са провели проучване с мишки. Те са давали на женски мишки еквивалента на две питиета всеки ден в продължение на 4 седмици, докато на контролна група мишки не са давали алкохол. На мишките и от двете групи са били инжектирани туморни клетки.

След 4 седмици туморният размер при мишките, приемали алкохол е бил почти два пъти по-голям от този при контролната група мишки.

Предишно проучване с пилета показва, че консумацията на алкохол повишава наличието на протеин, известен като VEGF. Този протеин ускорява туморния растеж, като стимулира разрастването на кръвоносни съдове в тумора.

Връзката между алкохола и рака на млечната жлеза, както и други видове тумори е известна, но за първи път това проучване показва влиянието на алкохола при наличие на тумор.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!