Меню

Ако сте прекарали миокарден инфаркт, включването на повече фибри в диетата може да подобри дългосрочните ви шансове за възстановяване, твърдят американски учени.

Хора, преживели миокарден инфаркт, които са спазвали диета, богата на фибри са имали по-голяма вероятност да преживеят по-дълго време, показва проучване, публикувано в British Medical Journal.

Американски учени са анализирали данните от две големи проучвания, обхващащи повече от 4000 мъже и жени, които са прекарали миокарден инфаркт. Те са отговаряли подробно на въпроси, свързани с тяхната диета.

Всички участници в проучването са били проследени в продължение близо на 9 години, като през този период са починали 682 жени и 451 мъже.

Резултатите от проучването са показали наличието на връзка между шансовете за преживяване и консумацията на фибри.

Хората, които са приемали повече фибри са имали 25 % по-малък риск от смърт през годините след инфаркта, в сравнение с хората, приемали по-малко фибри.

Учените са установили, че повишаването на дневния прием на фибри с 10 г води до понижаване на риска от смърт с 15 % през 9 годишния период на проучването.

Повечето хора във Великобритания приемат средно по 14 г фибри дневно, като препоръчително е поне 18 г. Американските специалисти препоръчват дори до 38 г фибри дневно.

Добър източник на фибри са много плодове и зеленчуци, като например банани, ябълки, моркови, картофи, а също и пълнозърнест хляб, трици, зърнени храни и много други.

Бедната на фибри диета се свързва със запек, заболявания на стомашно-чревния тракт и др.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!