Ако сте прекарали миокарден инфаркт, включването на повече фибри в диетата може да подобри дългосрочните ви шансове за възстановяване, твърдят американски учени.
Хора, преживели миокарден инфаркт, които са спазвали диета, богата на фибри са имали по-голяма вероятност да преживеят по-дълго време, показва проучване, публикувано в British Medical Journal.
Американски учени са анализирали данните от две големи проучвания, обхващащи повече от 4000 мъже и жени, които са прекарали миокарден инфаркт. Те са отговаряли подробно на въпроси, свързани с тяхната диета.
Всички участници в проучването са били проследени в продължение близо на 9 години, като през този период са починали 682 жени и 451 мъже.
Резултатите от проучването са показали наличието на връзка между шансовете за преживяване и консумацията на фибри.
Хората, които са приемали повече фибри са имали 25 % по-малък риск от смърт през годините след инфаркта, в сравнение с хората, приемали по-малко фибри.
Учените са установили, че повишаването на дневния прием на фибри с 10 г води до понижаване на риска от смърт с 15 % през 9 годишния период на проучването.
Повечето хора във Великобритания приемат средно по 14 г фибри дневно, като препоръчително е поне 18 г. Американските специалисти препоръчват дори до 38 г фибри дневно.
Добър източник на фибри са много плодове и зеленчуци, като например банани, ябълки, моркови, картофи, а също и пълнозърнест хляб, трици, зърнени храни и много други.
Бедната на фибри диета се свързва със запек, заболявания на стомашно-чревния тракт и др.