Начало / Актуални теми / Витамин К2 – ползи за здравето

Витамин К2 – ползи за здравето

ян. 3, 2024

витамин К2 ползи

Витамин К2 е мастноразтворим витамин, който играе важна роля в редица физиологични процеси в организма. Той допринася за здравето на костите, зъбите, сърдечно-съдовата система, мозъчната функция и др.

Какви ползи за здравето има витамин К2?

Ето някои от ползите за здравето, свързани с витамин К2:

Предпазва от остеопороза

Витамин K2 е от съществено значение за здравето на костите, тъй като помага за регулиране на калциевия метаболизъм. Той активира протеини, като остеокалцин, който помага за свързването на калция с костната матрица. Този процес допринася за минерализацията на костите и спомага за поддържането на здрави кости.

Адекватният прием на витамин К2 може да подобри плътността на костите, особено при жени след менопауза и така да намали риска от развитие на остеопороза и костни фрактури.

Ефективността на витамин К2 се повишава, когато се използва в комбинация с витамин Д. Витамин Д помага за чревната резорбция на калций, а витамин K2 помага усвоеният калций да се използва правилно в костите.

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Витамин К2 може да допринесе за здравето на сърдечно-съдовата система, като предотвратява натрупването на калций в стените на артериите. Чрез активиране на протеин, наречен матричен Gla протеин, витамин К2 помага за инхибиране на калциевите отлагания. В резултат намалява риска от развитие на атеросклероза.

Някои изследвания показват, че по-високият прием на витамин К2 е свързан с по-нисък риск от сърдечно-съдови инциденти, като инфаркт и инсулт.

Предпазва от рак

Някои проучвания показват, че витамин К2 може да има защитен ефект срещу някои видове рак (напр. рак на простатата, дебелото черво, черния дроб), но са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно механизмите.

Смята се, че потенциалните противоракови свойства на витамин К2 са свързани със способността му да регулира клетъчния растеж и да предотвратява образуването на необичайни кръвоносни съдове.

Някои проучвания показват, че витамин К2 може да подобри ефикасността на конвенционалните методи на лечение на рак, като химиотерапия и лъчетерапия.  

Витамин K2, в комбинация с витамин Д и калций, е изследван за потенциалната му роля в предотвратяването на рецидив на остеосарком (вид рак на костите).

Противовъзпалителни свойства

Витамин K2 е проучван за неговите потенциални противовъзпалителни ефекти, въпреки че механизмите все още не са напълно изяснени.

Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни проблеми, включително заболявания като артрит, рак. Чрез модулиране на възпалителните реакции витамин К2 може да допринесе за подобряване на състоянието, за превенцията на рак.

Подобрява мозъчната функция

Нови изследвания предполагат потенциална роля на витамин К2 за здравето на мозъка. Може да има роля в защитата срещу увреждане на невроните и свързан с възрастта когнитивен спад.

Установено е, че хората с по-високи мозъчни концентрации на MK-4 имат до 20% по-нисък риск от развитие на деменция или леко когнитивно увреждане.

Подобрява здравето на зъбите

Витамин К2 може да допринесе за денталното здраве, като насърчава минерализацията на зъбния емайл, което го прави по-здрав и по-устойчив на кариес.

Някои изследвания показват, че витамин К2 може да играе роля в предотвратяването на заболявания на венците (пародонтоза).

Прочетете за:
Витамин К2 – видове, функции
Храни, богати на витамин К2