Начало / Актуални теми / Витамин К2 – видове, функции

Витамин К2 – видове, функции

ян. 2, 2024

витамин К2

Витамин K2 е част от семейството на витамини K, група от мастноразтворими съединения, играещи роля в съсирването на кръвта, калциевия метаболизъм и антиоксидантните дейности.

Витамин К2 помогне за изграждането на здрави кости и инхибира калцификацията на кръвоносните съдове. По този начин предотвратява развитието на остеопороза и редица сърдечно-съдови заболявания.

Какво представлява витамин К?

Витамин К представлява група от съединения, наречени квинони. Основните форми на витамин К са:

  • витамин K1 (филоквинон)

Витамин K1 се съдържа предимно в зеленолистни зеленчуци като зеле, спанак, броколи и маруля. Основната му функция е свързана със съсирването на кръвта. Той е основен кофактор за ензимите, които участват в синтеза на кръвосъсирващите протеини. Без достатъчно витамин К1 съсирването на кръвта може да бъде нарушено, което води до повишен риск от кървене.

  • витамин К2 (менаквинон)

Витамин К2 се съдържа в животински продукти и ферментирали храни, произвежда се в малки количества от бактериите в чревния тракт.

Витамин К2 се разделя допълнително на 10 подвида, известни като MK-4 до MK-13, като най-важните са МК-4 и МК-7.

МК-7 има най-висока ефективност. Той се абсорбира почти напълно, с пикова серумна концентрация 4 часа след приема. За разлика от другите подтипове, които изчезват бързо от кръвообращението, МК-7 може да се задържи в кръвния поток до 72 часа.

  • витамин К3

Витамин К3 представлява синтетична форма, която може да се превърне във витамин К2 in vivo. За разлика от витамин К1 и К2, които са мастноразтворими, витамин К3 е водноразтворим.

Как работи витамин К2?

Витамин K2 играе централна роля в метаболизма на калция, по-специално в осигуряването на правилното използване на калция в тялото и насочването му към подходящите места. Той насочва калция към изграждането на здрави кости и предотвратява отлагането му в артериите и меките тъкани.

Ключовите функции на витамин К2 в калциевия метаболизъм са:

  • активиране на калций-свързващи протеини

Витамин K2 активира протеини, които участват в свързването на калций. Най-известният от тези протеини е остеокалцинът, който се произвежда от остеобластите (клетки, изграждащи костите). Активираният остеокалцин помага за включването на калций в костната матрица, допринасяйки за минерализацията на костите. По този начин витамин К2 допринася за поддържане на оптимална костна плътност и здравина на костите. Това е от съществено значение за предотвратяване на състояния като остеопороза и костни фрактури.

  • регулиране отлагането на калций в артериите и меките тъкани

Витамин K2 участва в активирането на матриксния Gla-протеин (MGP), който помага за предотвратяване на отлагането на калций в артериите и меките тъкани. Това е важно за здравето на сърдечно-съдовата система, тъй като неправилното отлагане на калций в артериите може да допринесе за атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

  • синергия с витамин Д

Витамин K2 работи синергично с витамин Д. Докато витамин Д помага за усвояването на калций от червата, витамин K2 гарантира, че калцият се насочва към костите и зъбите, вместо да се натрупва в меките тъкани.

Дефицит на витамин К2

Първичен недостиг се наблюдава рядко, но вторичен дефицит може да се развие при лечение с антибиотици, които унищожават чревната флора, която го синтезира. При новородените също има риск от развитие на витамин К2 хиповитаминоза, тъй като в стерилния им храносмилателен тракт няма бактерии, които да го синтезират, а майчината кърма е с ниско съдържание на витамин К.

Дефицитът на витамин К2 води до нарушена костна здравина и минерална плътност. А образуването на калцификати в артериите увеличава сковаността и чупливостта на съдовете, нарушавайки нормалния кръвен поток към и от сърцето.

Хипервитаминоза К е рядко явление, защото организмът екскретира този витамин значително по-бързо от другите мастноразнворими витамини.

Прочетете за:
Витамин К – ползи за здравето
Храни, богати на витамин К