Начало / Актуални теми / Рак на окото – какви видове има?

Рак на окото – какви видове има?

ное. 21, 2013

Ракът на окото се дължи на неконтролиран растеж на клетки от тъканите в или около окото. Този вид тумори са много редки. Има различни видове рак на окото. Туморните образувания, които започват своето развитие от тъканите, изграждащи окото се наричат интраокуларни. Тези пък, които се развиват извън очните тъкани екстраокуларни.

Видове итраокуларни очни тумори

Най-често срещания от този вид тумори е меланома. Той започва своето развитие от меланоцитите – клетки, които продуцират пигмента меланин. Тези клетки се срещат в много различни тъкани, като кожа, косми, вътрешни органи, включително и в окото. Различават се малигнен меланом на увеята, на конюнктивата.
Случаите на очна меланома са редки, но техния брой нараства с напредването на възрастта на пациентите. Повечето случаи са на хора на възраст над 50 години.

Ретинобластомът е друг вид интраокуларен очен тумор. Той започва своето развитие от клетките на ретината. Този вид тумор често е наследствен и е характерен за детската възраст. Обикновено този вид рак се диагностицира навреме и не се наблюдават сериозни усложнения след прилагането на лечение.

Видове екстраокуларни очни тумори

Най-често срещаният вид от тази група е базалноклетъчният карцином. Този вид рак се развива в клетките на кожата и най-често неговата локализация е долния клепач на окото. Представя се като малка червеникава маса, която обикновено не се разпространява към другите части на тялото. Други видове екстраокуларни очни тумори са сквамозноклетъчния карцином и рабдомиосаркома.

Симптоми при рак на окото

Симптомите зависят от вида рак, който се е развил  и неговата локализация. При интраокуларните тумори симптоматиката обикновена е бедна и те биват откривани случайно в напреднал стадий. Някои от по-често срещаните оплаквания при пациентите с очни тумори са:

  • частична или пълна загуба на зрение;
  • видима бучка в областта на клепача;
  • сълзене на едното или и двете очи;
  • болка в областта на окото;
  • тъмно петно в областта на ириса.

Как се поставя диагнозата рак на окото?

При поставянето на диагнозата рак на окото трябва да бъдат извършени редица изследвания. Първо вашият лекуващ лекар ще ви разпита за симптомите, от които се оплаквате и ще ви насочи към офталмолог, който да извърши обстоен очен преглед. При очния преглед може да се прецени какво е състоянието на очите и да се оцени зрителната острота.

Друго често използвано изследване е флуоресцентната ангиография. При това изследване в кръвта на пациента се инжектира багрило, което чрез кръвообращението достига до кръвоносните съдове, хранещи окото. С това изследване се установява дали има някакво смущение в кръвоснабдяването на очите.

Чрез скенер или ядрено-магнитен резонанс може да се оцени състоянието на мускулите, които поддържат окото и дали има разрастване на туморна формация. Скенерът използва рентгенови лъчи, за да изработи триизмерен образ на вашето тяло.

При биопсия чрез тънка игла може да се вземе малко количество от течността, която се намира в окото ви или малко количество тъкан за изследване. След изпращане на получените проби в специализирана лаборатория може да се установи наличието на ракови клетки.

Какво е лечението при рак на окото?

Най-често използваният метод на лечение е хирургичният, при който се премахват засегнатите от раковия процес тъкани. Други методи на лечение, при случаи в които хирургичният метод е противопоказан са лъчетерапията и химиотерапията.

Прочетете за:
Ретинобластом